Wielki finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się w sobotę, 28 września, w trakcie Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Na stoisku województwa wielkopolskiego promowało się 34 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów, z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów opartych na lokalnych i tradycyjnych recepturach. Odwiedzający mogli spróbować m.in. mięs i wędlin, serów - smażonych, kozich czy dojrzewających, przetworów mlecznych, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw oraz olei tłoczonych na zimno.
- Żywność naturalna i tradycyjna to obecnie coś, co można nazwać odpowiedzią na zapotrzebowanie żywności zdrowej. Wszyscy starają się dbać o zdrowie, wszyscy też tęsknią za smakami młodości i dzieciństwa. Tymi przysłowiowymi obiadami u babci, gdzie smaki wielu potraw były wyjątkowe i niepowtarzalne. Producenci takiej żywności starają się wrócić do tych starych receptur - podkreślił Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego, który objął targi patronatem honorowym.
Produkty jarocińskiej mleczarni oraz "Familijnej" z Żerkowa docenione w konkursie "Smaki Regionów"
Podczas „najsmaczniejszych targów w Polsce” wyłonieni zostali zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który organizowany został przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najwyższymi przyznawanymi przez nią wyróżnieniemi są "Perły", którymi docenia się najlepsze produkty lokalny oraz dania regionalne. W gronie nagrodzonych w tym roku znaleźli się również producenci z Wielkopolski. Przedsiębiorstwo Familijna z Żerkowa, które prowadzi znaną z "Kuchennych Rewolucji" restaurację "Tłusty Indyk", zostało docenione za smalec zapiekany z cebulką, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie - za serek śmietankowy.Podczas trzydniowego święta żywności województwo wielkopolskie przygotowało wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne z udziałem znanego kucharza. W tym roku gościem specjalnym wydarzenia był szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Publiczności dał się poznać także za sprawą VII edycji programu kulinarnego MasterChef, w którym zajął 2. miejsce. Jego specjalnością jest kuchnia mołdawska i rumuńska.
Odbyły się też Bitwy Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych, w których gotowanie promujące niemarnowanie jedzenia zaprezentowały wielkopolskie banki żywności z Poznania, Konina, Piły i Leszna. Gościem poznańskich targów była również Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, autorka i scenarzystka programów telewizyjnych i edukacyjnych, zajmująca się m.in. tematyką związaną ze zdrową żywnością.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.