reklama

Słuchacze JUTW uczyli się, jak nie marnować żywności. Kulinarne warsztaty z marszałkiem w Jarocinie [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Słuchacze JUTW uczyli się, jak nie marnować żywności. Kulinarne warsztaty z marszałkiem w Jarocinie [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
18
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościO sposobach na wykorzystanie żywności dowiedzieli się wczoraj słuchacze Jarocińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Wzięli udział w spotkaniu zorganizowanym przez Bank Żywności w Koninie. Nie skończyło się tylko na teorii, bo na koniec wykładu odbyła się degustacja.
reklama

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że co roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. W przypadku mieszkańców Wielkopolski jest to około 0,5 mln ton. Za 60% wyrzucanego jedzenia odpowiadają sami konsumenci, którzy dokonują nieracjonalnych zakupów. Dlatego samorząd naszego województwa jako pierwszy w Polsce uruchomił programy, które mają pomóc w racjonalnym zagospodarowaniu żywność oraz pokazywać, jak najlepiej wykorzystać nadwyżki produktów.

Jak nie marnować żywności z marszałkiem w Jarocinie

W edukację aktywnie włączają się również Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu, Bank Żywności w Koninie oraz Pilski Bank Żywności, które prowadzą pokazy kulinarne skierowane dla dzieci, młodzieży i seniorów połączone z degustacją. Jedną z grup, dla których organizowane są takie warsztaty są słuchacze i sympatycy Uniwersytetów Trzeciego Wieku działających na terenie Wielkopolski. Wczoraj (czwartek 29 lutego) taki pokaz zorganizowany przez Koniński Bank Żywności odbył się w Jarocińskim Ośrodku Kultury.

reklama

Wziął w nim udział wicemarszałek Krzysztof Grabowski, który przedstawił założenia wielkopolskiego programu oraz możliwości uzyskania dotacji na działania związane z niemarnowaniem żywności oraz Jan Grzesiek, radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, a zarazem prezes Banku Spółdzielczego w Jarocinie. W trakcie pogadanki na temat sposobów racjonalnego wykorzystania produktów kucharze pracowali nad daniem, którego można było spróbować na zakończenie. Zupa gulaszowa z wykorzystaniem warzyw, ziemniaków, pomidorów i mięsa była bardzo dobra. Smakowała wszystkim uczestnikom czwartkowego spotkania. Panie otrzymały też broszurę "Kuchnia bez strat" z pomysłami na zagospodarowanie nadwyżek produktów spożywczych. Na podsumowanie wręczone  zostały również upominki i dyplomy. W imieniu Jarocińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku jako współorganizatora wydarzenia list gratulacyjny z rąk marszałka Grabowskiego odebrała prezeska Aleksandra Kantorska.      

reklama

W ramach wojewódzkiej inicjatywy powstają "Wielkopolskie Jadłodzielnie". Jedna z takich lodówek jest w Jarocinie  

W ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” organizowane są także konkursy skierowane przede wszystkim do gmin oraz organizacji pozarządowych. Od trzech lat wspierany jest transport i magazynowanie żywności, powstawanie jadłodzielni, zakup małych mobilnych kuchni warsztatowych oraz uruchamianie ośrodków ograniczania marnotrawstwa żywności i pomocy żywnościowej.

reklama

Na walkę z ograniczeniem marnowania żywności przeznaczono do tej pory już ponad 3 miliony złotych. Jedną z cennych inicjatyw, w które włączył się również Jarocin są „Wielkopolskie Jadłodzielnie”, czyli kontenery z lodówką i regałem. Dzięki temu zamiast wyrzucać, mieszkańcy mogą dzielić się nadwyżkami żywności z innymi. 

W ramach programu w subregionach - poznańskim, konińskim, kaliskim i pilskim - stworzone zostały „Ośrodki Ograniczania Marnotrawstwa Żywności i Pomocy Żywnościowej”, których rolą jest również organizowanie działań edukacyjnych i informacyjnych. Od trzech lat podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu dla uczniów z wielkopolskich szkół o profilu gastronomicznym organizowane są pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów zagrożonych marnotrawstwem.

reklama

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama