Finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków naszego regionu. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy. Do tegorocznej edycji zgłoszono 40 produktów oraz 11 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizując konkurs daje możliwość zaprezentowania lokalnej kuchni przed szerokim gronem publiczności oraz promocji na nowych rynkach. Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową - podkreślił Krzysztof Grabowski, przewodniczący komisji ds. Żywności przy Związku Województw RP, a zarazem wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Kefir z OSM Jarocin z główną nagrodą za najlepszy napój bezalkoholowy. Czernina z Żerkowa wyróżniona
Nagrodę główną w kategorii "napoje regionalne" (podkategoria "napoje bezalkoholowe") zdobył kefir z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie. Jury jedno z wyróżnień wśród produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego przyznało firmie PPHU "Familijna", która prowadzi bistro "Tłusty Indyk" w Żerkowie za czerninę z żołądkami. Restauracja pod koniec 2019 roku wzięła udział w programie "Kuchenne Rewolucje". I to właśnie Magda Gessler zasugerowała zmianę nazwy lokalu. I po powrocie stwierdziła, że w Żerkowie podają najlepszego indyka w Polsce.Produkty z obu tych firm z terenu powiatu jarocińskiego znalazły się też w gronie nominowanych do walki o tytuł "Perły 2024", czyli nagrody przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. O statuetkę z Wielkopolski mają szansę powalczyć serek śmietankowy oraz smalec zapiekany z cebulką. Wielki Finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 28 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Komisja konkursowa oceniająca produkty w etapie wojewódzkim przyznała w sumie 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do nagrody "Perły 2024".W przypadku potraw przyznano 3 nagrody główne oraz 2 rekomendacje do "Perły 2024".
ZOBACZ WIĘCEJ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.