reklama

Kefir OSM Jarocin najlepszym napojem bezalkoholowym w Wielkopolsce. Czernina z Żerkowa z wyróżnieniem [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Kefir OSM Jarocin najlepszym napojem bezalkoholowym w Wielkopolsce. Czernina z Żerkowa z wyróżnieniem [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
4
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościW minioną sobotę (13 lipca) odbył się wojewódzki finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo. W gronie nagrodzonych i wyróżnionych znalazły się cztery produkty z powiatu jarocińskiego.
reklama

Finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków naszego regionu. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy. Do tegorocznej edycji zgłoszono 40 produktów oraz 11 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. 

Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizując konkurs daje możliwość zaprezentowania lokalnej kuchni przed szerokim gronem publiczności oraz promocji na nowych rynkach. Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową - podkreślił Krzysztof Grabowski, przewodniczący komisji ds. Żywności przy Związku Województw RP, a zarazem wicemarszałek województwa wielkopolskiego. 

reklama

Kefir z OSM Jarocin z główną nagrodą za najlepszy napój bezalkoholowy. Czernina z Żerkowa wyróżniona

Nagrodę główną w kategorii "napoje regionalne" (podkategoria "napoje bezalkoholowe") zdobył kefir z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie. Jury jedno z wyróżnień wśród produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego przyznało firmie PPHU "Familijna", która prowadzi bistro "Tłusty Indyk" w Żerkowie za czerninę z żołądkami. Restauracja pod koniec 2019 roku wzięła udział w programie "Kuchenne Rewolucje". I to właśnie Magda Gessler zasugerowała zmianę nazwy lokalu. I po powrocie stwierdziła, że w Żerkowie podają najlepszego indyka w Polsce

reklama

Produkty z obu tych firm z terenu powiatu jarocińskiego znalazły się też w gronie nominowanych do walki o tytuł "Perły 2024", czyli  nagrody przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. O statuetkę z Wielkopolski mają szansę powalczyć serek śmietankowy oraz smalec zapiekany z cebulką. Wielki Finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 28 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. 

Komisja konkursowa oceniająca produkty w etapie wojewódzkim przyznała w sumie 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do nagrody "Perły 2024".W przypadku potraw przyznano 3 nagrody główne oraz 2 rekomendacje do "Perły 2024". 

reklama

ZOBACZ WIĘCEJ

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama