Aromat pysznych potraw czuć było już na parkingu. To było wspaniałe, przepiękne popołudnie w Sławoszewie. W w sali wiejskiej odbyła się 13. edycja Konkursu Wiosennego.
- Jest to już taka mała historia i myślę, że jest to piękna historia i piękna tradycja - powiedziała Maria Łuczak, przewodnicząca KGW Magnuszewice.
Wiosenny konkurs kulinarny dla KGW z gminy Kotlin
Konkurs jest rywalizacją kulinarną z jednym przewodnim tematem. W tym roku były to ziemniaki. W każdej z edycji gospodarzem jest inne KGW z gminy Kotlin. Tym razem organizatorem wydarzenia było KGW Magnuszewice. Zaproszenie na konkurs przyjęły między innymi władze samorządowe Kotlina Mirosław Paterczyk - wójt Kotlina, Michał Urbaniak - sekretarz gminy Kotlin, Czesław Moch - przewodniczący Rady Gminy Kotlin oraz Jan Grzesiek – radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
- Drogie panie i panowie cieszę się bardzo, że kultywujemy tę tradycje. Te smakołyki kuszą, cieszą i za ten trud wszystkim zaangażowanym bardzo serdecznie dziękuję. Cieszmy się tym widokiem. Niech ten widok trwa jak najdłużej na naszych oczach – mówił Mirosław Paterczyk, wójt Kotlina.
Władze samorządowe Kotlina podziękowała paniom z KGW
Z kolei sekretarz Michał Urbaniak podziękował przedstawicielkom KGW za promocje gminy Kotlin.
- Ziemniak kojarzy nam się z jesienią, ale pomysłowość pań jest niesamowita - podkreślił sekretarz Urbaniak.
Kotlińscy samorządowcy podziękowali przewodniczącym kół. Wręczyli kwiaty i drobną niespodziankę. Ksiądz Krzysztof Matuszewski, proboszcz parafii w Sławoszewie poświęcił przygotowane potrawy i złożył życzenia z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych. Panie przygotowały przeróżne potrawy.
KGW Magnuszewice podawało placki ziemniaczane z gulaszem mięsnym, kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem oraz mielone z filetem z kurczaka. Mielone z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta oraz niemiecką sałatkę (ziemniaki, ogórek, szczypiorek, majonez) przyrządziły panie z KGW Sławoszew.
Pięknie z KGW pięknie udekorowały stoły
Po raz pierwszy w konkursie uczestniczyło KGW Parzew, które powstało w lipcu ubiegłego roku.
- Mamy nadziewanego ziemniaka : pieczarkami, cebulą i boczkiem. Do tego przygotowałyśmy trzy rodzaje sosów.
Przygotowałyśmy również chipsy - wylicza Monika Walczak, przewodnicząca KGW Parzew.
Na każdym ze stołów można było znaleźć różne sosy o różnego rodzaju desery, ciasto. A do tego panie zadbały o wyjątkowy wystrój swoich nakryć, na których prezentowane były dania z ziemniaków. Były pięknie i kolorowo udekorowane.
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.