reklama

Uczniowie ZSP nr 1 robili sami masło. OSM Jarocin zorganizowało dla nich warsztaty kulinarne [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Uczniowie ZSP nr 1 robili sami masło. OSM Jarocin zorganizowało dla nich warsztaty kulinarne [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
4
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
#wspieramjarocinskieUczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 1 w Jarocinie wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. Zajęcia prowadzone przez kucharza Adama Chrząstowskiego były okazją do promowania lokalnych tradycji kulinarnych.
reklama

Celem wydarzenia było nie tylko rozwijanie umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej, ale także promowanie produktów lokalnych z certyfikatem „Jakość Tradycja”. Uczestnicy warsztatów mieli okazję pracować na produktach OSM Jarocin wyróżnionych wspomnianym certyfikatem, które są symbolem polskiej tradycji kulinarnej i dziedzictwa regionalnego. Młodzież miała okazję zdobywać cenne umiejętności pod okiem kucharza Adama Chrząstowskiego. Jest on znany ze swojego zamiłowania do kuchni opartej na lokalnych produktach. Na zajęciach dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, zachęcając młodzież do poszanowania tradycji i wykorzystania produktów o sprawdzonej jakości w swojej przyszłej pracy zawodowej.

reklama

- Nasze produkty, wytwarzane według tradycyjnych receptur, są symbolem lokalnej jakości i smaku, a dzięki takim warsztatom chcemy inspirować młode pokolenie do odkrywania i doceniania lokalnych i regionalnych surowców. Współpraca z tak uznanym autorytetem jak pan Adam Chrząstowski jest dla nas ogromnym zaszczytem, a dla uczniów cenną okazją do zdobycia praktycznej wiedzy - podkreśla Marzena Pawlak, prezes OSM Jarocin

Podczas warsztatów uczestnicy przygotowali szereg rozmaitych potraw, wykorzystując lokalne produkty z certyfikatem „Jakość Tradycja”. 

- Mieli również wyjątkową okazję, własnoręcznie wyrobić masło z naszej śmietanki kremowej. Było to niezwykle inspirujące doświadczenie, które pokazało jak wiele możliwości kulinarnych oferują tradycyjne surowce. Każde danie stanowiło dowód na to, że produkty z naszej mleczarni mogą być bazą do tworzenia zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych interpretacji smaków - dodaje prezeska. 

reklama

Krótką relację z warsztatów możesz zobaczyć [TUTAJ]

Pod koniec września jeden z produktów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie - serek śmietankowy - został nagrodzony "Perłą" jako najlepszy produkt regionalny. Wręczenie wyróżnienia odbyło się w trakcie finału XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

reklama

ZOBACZ RÓWNIEŻ

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama