Rozstrzygnięcie tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbyło się na Stadionie Klonowym w Mochach, w gminie Przemęt, w powiecie wolsztyńskim. Organizatorami konkursu byli Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy z Gmina Przemęt. W tym roku wydarzenie odbyło się podczas corocznego Święta Szparaga.
Jarocińska mleczarnia zaprezentowała się na Święcie Szparaga
Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy, które zostały przygotowane na miejscu. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 43 produkty oraz 5 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze, opierające produkcję na tradycyjnych metodach.
- Finał wojewódzki XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków Naszego Regionu - mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. - Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową.
OSM Jarocin nagrodzona za serek śmietankowy
Komisja oceniająca produkty przyznała: 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 7 rekomendacji do nominacji do nagrody Perły 2023. Z kolei, komisja oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody - odpowiednio I, II III miejsce, 1 wyróżnienie oraz 1 rekomendację do nominacji do Perły 2023. Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Pereł 2023 odbędzie się 30 września 2023 roku podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.Jedną z nagród głównych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w podkategorii „Produkty mleczne”, za serek śmietankowy otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie. Nasza spółdzielnia dostała również nominację dla nagrody „Perła 2023” za masło extra.
Jakie znaczenie ma nagroda dla mleczarni?
Otrzymana nagroda ma dla nas bardzo duże znaczenie. Cieszymy się z niej niezmiernie, bo przede wszystkim jest to dla nas ogromne wyróżnienie. Jest to kolejny dowód na to, że nasze wyroby - produkowane na bazie surowców od lokalnych dostawców - są dobre i doceniane za najwyższą jakość. Cały czas dążymy do tego, aby doskonalić się w produkcji naszych wyrobów, a ta nagroda jest dla nas dodatkową motywacją - komentuje Marzena Pawlak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.