Szukasz dobrej restauracji w okolicy Jarocina? Oto 5 wybranych

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Na weekend Lubisz dobrze zjeść i szukasz dobrych restauracji w okolicy Jarocina? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji.

W okolicach Jarocina jest naprawdę wiele restauracji, w których można dobrze zjeść. Warto więc w letnie dni pozwolić odpocząć sobie lub drugiej połowie od gotowania i uraczyć podniebienie dobrymi smakołykami, które ugotują inni mistrzowie kuchni. Oto 5 knajpek, które odwiedziliśmy (kolejność alfabetyczna).

Bistro Tłusty Indyk w Żerkowie po Kuchennych Rewolucjach

Według Magdy Gessler to właśnie tutaj serwują najlepszego indyka w Polsce. Nie znajdziesz w nim antybiotyków ani GMO, bo właściciele lokalu kupują go u lokalnego hodowcy. Pieczony jest w całości. 
Masło, dobry koniak i słodka cebula sprawiają, że soczyste i kruche  mięso rozpływa się w ustach. Wyborny farsz z wątróbek indyczych oraz bakalii dopełniają smaku. Nic więc dziwnego, że indyka ze Szwajcarii Żerkowskiej zamawiają smakosze z całego kraju
Tak, tak - ten indyk wysyłany jest na specjalne zamówienia w różne strony Polski. 
W bistro podawany jest z ziemniakami puree z cebulką i świeżą surówką z białej rzodkwi. 
Indyk serwowany jest tutaj również z grilla. Mięso z uda przypomina w smaku karkówkę, a jest o wiele zdrowsze i polecane przez dietetyków.  

Zaczęliśmy od drugiego dania, a przecież powinniśmy od zupy. Te również są wyjątkowe. 
Właściciel szczególnie poleca przepyszną czerninę z kaczymi żołądkami i wędzoną dymem śliwką oraz pyrkami lub domowum makaronem. Możecie ją zamówić z pyrką (czyli ziemniakiem, to informacja dla ludzi spoza Wielkopolski)  lub domowym makaronem.
Jeśli nie gustujesz w czerninie, to warto spróbować  kremu z kalafiora i białych warzyw. W zupce znajdziesz duże cząstki kwiatu kalafiora polanego bułką tartą smażoną na maśle.

No i na koniec hit! Coś, czego nie znajdziesz w całej Polsce, czyli  Pizza  Pani Magdy - sos śliwkowo-powidłowy z wędzonką, ser pełnotłusty, kapelusze pieczarek smażone na klarowanym maśle, kiełbasa wiejska wędzona, słonina wędzona, cebulka, świeży pomidor, natka pietruszki.

A jeśli będziesz mieć ochotę na więcej, to możesz zabrać kilka smaków ze sobą do domu (np. czerninę w słoiku). Bistro dysponuje rownież wędzarnią i  przygotowuje pyszne wyroby według tradycyjnej receptury: kiełbasę swojską, wędzoną i białą, szynkę oraz pasztety. 

Hitem jest rewelacyjny smalec zapiekany z cebulką oraz starannie dobranymi przypraw. Palce lizać! Każdy może go spróbować, bo bistro podaje go jako "czekadełko".

Warto więc wybrać się na obiad do Szwajcarii. Szwajcarii Żerkowskiej z pięknymi zabytkami i pysznym jedzonkiem! 

Rajskie smaki w Edenie w Witaszycach

Jeśli lubisz dobrą staropolską kuchnię, to koniecznie musisz odwiedzić to miejsce. Restauracja słynie z kaczki  pieczonej z jabłkami, podawanej z pyzami i modrą kapustą oraz z rewelacyjnej czerniny,  takiej jak gotowały nasze babcie.

Szef kuchni przygotowuje też co miesiąc specjalne menu, w którym znajdziesz trzy nowe propozycje spoza stałej karty. To bardzo przyjemna niespodzianka dla tych, którzy częściej odwiedzają to miejsce. No i najważniejsze - tutaj kucharz lubi poszaleć i często szuka nowych smaków, sięgając po dania z nowoczesnej kuchni.

Restauracja Eden przyciąga też bardzo ładnym wystrojem. Króluje biel i ciekawe dekoracje. To idealne miejsce, by zjeść tam obiad w większym rodzinnym gronie lub wyprawić przyjęcie. Lokal jest naprawdę duży i można go łatwo podzielić na kilka części, tak by zapewnić gościom intymność.   

Dla rodzin z małymi dziećmi szczególnie ważna będzie informacja, że Wasze pociechy nie będą się tam nudzić. Jest kącik zabaw w środku restauracji i plac zabaw na zewnątrz.

Smażalnia Ryb nad Wartą przyciąga ludzi z całej Polski

W tym przypadku śmiało można przytoczyć powiedzenie “Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Jeździmy na drogą rybę nad morze, a tymczasem znawcy dobrze przyrządzonej ryby przyjeżdżają - dokąd? Nad Wartę do Nowego Miasta! Tak, tak - Smażalnia Ryb nad Wartą ma wielbicieli w całej Polsce. Pokonują wiele kilometrów, by właśnie tutaj zjeść najlepszą rybkę.

Restauracja, choć z zewnątrz nic na to nie wskazuje, jest bardzo ładnie urządzona. Króluje wystrój morski: bar w kształcie łodzi, rozwieszone sieci, wiosła i zdjęcia ryb, a wszystko w nowoczesnym i bardzo ciepłym klimacie. Można też miło czas spędzić na zewnątrz i cieszyć się urokami Warty, której rozlewisko jest tuż obok.

Szef Kuchni i właściciel lokalu - Jakub Sierański poleca szczególnie dorsza w sosie kurkowym, to ulubione danie stałych gości lokalu. 

Rozmowę z Jakubem Sierańskim przeczytacie TUTAJ

Oczywiście w menu znajdziecie dużo więcej ryb, również słodkowodnych i pyszną zupę rybną, a także bardzo, bardzo duży wybór owoców morza. 

Gdzie zjesz owoce morza w pobliżu Jarocina? W Smażalni nad Wartą!

Prawdziwa uczta i raj dla wszystkich wielbicieli takich smaków. Jakub Sierański zaprasza w każdy weekend na wyjątkowe menu, w którym znajdziecie ogromny wybór świeżych owoców morza. Zobaczcie sami, co serwuje ta, bardzo niepozorna z zewnątrz, knajpka:

  • Ośmiornica z sałatką i grzankami
  • Zielone tagliatelle z mulami w sosie na bazie białego wina
  • Małże Świętego Jakuba (przegrzebki) na pureé z zielonego groszku i sosie na bazie białego wina
  • Zupka z mulami, selerem naciowym, makaronem
  • Krewetki tygrysie na sałatce z sosem vinegret
  • Langustynki, ryż z warzywami i sałatką
Robi wrażenie, prawda? Takie pyszności znajdziecie w Smażalni Ryb nad Wartą już od piątku i możecie smakować ich aż do niedzieli oraz w każde święto. Warto śledzić profil na fb, by nie przegapić kolejnych owocowych dni.

Relaks i pyszne jedzenie w Tawernie “Czarny Bocian”

To miejsce, które trzeba koniecznie odwiedzić. Menu jest imponujące, a do tego poczujesz tam smak wakacji, bo restauracja położona jest przy marinie. Tutaj cumują łodzie i jachty, których właściciele odpoczywają na warcianym szlaku. Ty też możesz spróbować skorzystać z tych atrakcji, bo tawerna organizuje spływy

To wręcz idealne miejsce na imprezę, bo oprócz wspaniałego jedzenia znajdziesz tu to, czego potrzebujesz w danym momencie: relaks i ukojenie lub dobrą zabawę. Tawerna zorganizuje nie tylko spływ, ale również ognisko i zapewni atrakcje, np. warsztaty kulinarne. Może dowiesz się, jak zrobić pyszności z letniej karty dań?

Letnia karta dań w Tawernie Bocian

Menu na lato jest imponujące. Szef Kuchni Teodor Banaszyński poleca:

Dla wegan i wegetarian:

  • Skarby ogrodnika z soczewicy czerwonej i marchewki z warzywami  lub Ratatoille warzywne z mięsem sojowym z pepitką z cieciorki i kukurydzy    
Dla mięsożerców:

  • Gęsina długo duszona sous-vide z kluchą na parze z czerwoną kapustą duszoną w winie i miodzie z truskawkami  lub
  • Grillowana jagnięcina z purre ziemniaczano-buraczanym z warzywami z patelni                 
  • Stek T-bone z wołowiny polskiej z sosem z sera błękitnego podany z mixem sałat na frytkach grubo siekanych
Do tego w upalne dni czekają na Ciebie pyszne kawy mrożone latte w wielu smakach i herbaty mrożone: cytrynowa i malinowa  z owocami 

Trzeba to miejsce odwiedzić. Koniecznie!

Rezerwujcie miejsce w Walcerku!

To miejsce tętni w weekendy życiem i nic dziwnego. Położenie Walcerka jest idealne i do tego rewelacyjne jedzenie. Takie cudowne połączenie sprawiło, że w niedzielę trudno tu znaleźć miejsce na rodzinny obiad. Warto więc wcześniej dokonać rezerwacji lub liczyć po prostu na szczęście.

Karta dań jest bardzo bogata, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zaczynamy od zup. My polecamy grzybową, barszcz i gulaszową, która jest tak bogata w mięso i wszystkie dodatki, że po jej zjedzeniu może nie starczyć Ci miejsca na drugie danie. Tym bardziej, że porcje są tutaj naprawdę pokaźne.

Polecamy polędwiczki w sosie kurkowym z pysznymi ziemniakami puree (można zmienić na kluski), warto skosztować też grillowanej piersi kurczaka podanej na bakłażanie. 

Jeśli masz ochotę na coś bardzo, bardzo wyjątkowego, to koniecznie stek z polędwicy wołowej podany na gorącym kamieniu! To danie gwarantuje nie tylko doskonałe wrażenia smakowe, ale też wspaniałą zabawę kulinarną. Możesz bowiem sam dalej smażyć mięso na płycie, by stek był idealny dla Ciebie.

Po takim obiedzie raczej nie będziesz mieć miejsca na deser, ale możesz z rodziną lub przyjaciółmi przejść się na piękny spacer po lesie -  do zdroju i  wrócić na kawę, którą warto wypić na urokliwym tarasie. 

Odwiedź knajpki w Jarocinie i okolicy 

Jak widzisz kulinarnych miejsc, które warto odwiedzić w okolicy Jarocina, jest wiele. Zrób sobie zatem smakowe wakacje w mieście, poznawaj okolice i racz podniebienie pysznościami. Polecamy podróże rowerowe. Każde z tych miejsc jest bowiem na rowerowym szlaku. Każdy taki weekendowy dzień będzie na pewno udany. 

Zobacz zdjęcia potraw w galerii zdjęć.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE