Ceny warzyw poszły w górę. Na jarocińskim targowisku słychać głosy, że tak drogo jeszcze nie było. Narzekają sprzedawcy i kupujący. Niestety i jedni i drudzy nie mają wpływu na te podwyżki.
Ceny warzyw idą w górę. W Jarocinie najdroższe są szparagi i fasolka. Co determinuje ceny?
Już nie tylko ceny truskawek zaskakują klientów. Podobnie jest z warzywami.
Mamy wyjątkowo zimny maj - twierdzą sprzedawcy. Brakuje słońca, noce są zimne - dodają.
Fasolka szparagowa uprawiana pod osłonami lubi ciepło, dlatego szklarnie muszą być specjalnie dogrzewane. To wszystko wpływa na cenę. Za kilogram fasolki szparowej trzeba zapłacić około 60 zł za kilogram.
Za naszą polską od lokalnych sprzedawców trzeba będzie poczekać do lata. W najlepszej sytuacji będą ogrodnicy, którzy świeże warzywa mają z własnego ogrodu. Warto je zatem sadzić, by cieszyć się własnymi plonami.
Ceny warzyw idą w górę. Jak kształtują się ceny na targowisku w Jarocinie?
Na targowisku w Jarocinie w kilku miejscach można kupić szparagi. Jak sytuacja wygląda z tymi warzywami? Można powiedzieć, że ceny szparagów w szczycie sezonu ustabilizowały się, choć im bliżej jego końca mogą wzrastać. W sprzedaży dostępne są białe i zielone. Aktualnie za pęczek białego, długiego szparaga trzeba zapłacić około 10-15 złotych za pęczek. Mniejsze, bardziej różowe, które nadają się do zup, kremów, sosów są nieco tańsze i kosztują od 8 zł za pół kilograma. Zielony szparag jest nieco droższy, ale tylko o kilka złotych. Jego cena nie przekracza 15 zł.Plantatorzy tego niezwykle smacznego i bogatego w źródło witamin C, E, beta karoten, a także wapń, fosfor czy potas zachęcają do spożywania kilka razy w tygodniu. Szparagi są również źródłem kwasu foliowego i błonnika, dlatego jeść je powinny kobiety w ciąży i dzieci.
Ceny warzyw idą w górę. Kiedy ta sytuacja może się zmienić?
Producenci i importerzy szacunkują, że koniec szparagowego sezonu zakończy się w tym roku na koniec czerwca nie czekajmy zatem do tego czasu i kupujmy te zdrowe warzywa. Warto dodać, że smakosze szparagów mogą znacząco przedłużyć sezon mrożąc je. Wystarczy po zakupie oczyścić je, wysuszyć i włożyć do specjalnych pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności. Można także wyczyszczone mrozić w specjalnych woreczkach.Ceny warzyw na targowisku
- Białe, długie szparagi - 10-15 zł pęczek
- Małe szparagi - 8 zł za pół kilograma
- Zielone szparagi - 15 zł
- Fasolka szparagowa - 60 zł za kilogram
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.