Reklama

Reklama

Ceny warzyw idą w górę. w Jarocinie najdroższe są szparagi i fasolka. Czy jest szansa, że niebawem stanieją?

Opublikowano: pt, 21 maj 2021 07:58
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskie Jarocin. Ceny warzyw idą w górę. w Jarocinie najdroższe są szparagi i fasolka. Czy jest szansa, że niebawem stanieją?

Reklama

Ceny warzyw poszły w górę. Na jarocińskim targowisku słychać głosy, że tak drogo jeszcze nie było. Narzekają sprzedawcy i kupujący. Niestety i jedni i drudzy nie mają wpływu na te podwyżki.

Ceny warzyw idą w górę. W Jarocinie najdroższe są szparagi i fasolka. Co determinuje ceny? 

Już nie tylko ceny truskawek zaskakują klientów. Podobnie jest z warzywami. 

Mamy wyjątkowo zimny maj - twierdzą sprzedawcy. Brakuje słońca, noce są zimne - dodają.

Fasolka szparagowa uprawiana pod osłonami lubi ciepło, dlatego szklarnie muszą być specjalnie dogrzewane. To wszystko wpływa na cenę. Za kilogram fasolki szparowej trzeba zapłacić około 60 zł za kilogram.

Za naszą polską od lokalnych sprzedawców trzeba będzie poczekać do lata. W najlepszej sytuacji będą ogrodnicy, którzy świeże warzywa mają z własnego ogrodu. Warto je zatem sadzić, by cieszyć się własnymi plonami.

Ceny warzyw idą w górę. Jak kształtują się ceny na targowisku w Jarocinie? 

Na targowisku w Jarocinie w kilku miejscach można kupić szparagi. Jak sytuacja wygląda z tymi warzywami? Można powiedzieć, że ceny szparagów w szczycie sezonu ustabilizowały się, choć im bliżej jego końca mogą wzrastać. W sprzedaży dostępne są białe i zielone. Aktualnie za pęczek białego, długiego szparaga trzeba zapłacić około 10-15 złotych za pęczek. Mniejsze, bardziej różowe, które nadają się do zup, kremów, sosów są nieco tańsze i kosztują od 8 zł za pół kilograma. Zielony szparag jest nieco droższy, ale tylko o kilka złotych. Jego cena nie przekracza 15 zł.

Plantatorzy tego niezwykle smacznego i bogatego w źródło witamin C, E, beta karoten, a także wapń, fosfor czy potas zachęcają do spożywania kilka razy w tygodniu. Szparagi są również źródłem kwasu foliowego i błonnika, dlatego jeść je powinny kobiety w ciąży i dzieci.

Ceny warzyw idą w górę. Kiedy ta sytuacja może się zmienić? 

Producenci i importerzy szacunkują, że koniec szparagowego sezonu zakończy się w tym roku na koniec czerwca nie czekajmy zatem do tego czasu i kupujmy te zdrowe warzywa. Warto dodać, że smakosze szparagów mogą znacząco przedłużyć sezon mrożąc je. Wystarczy po zakupie oczyścić je, wysuszyć i włożyć do specjalnych pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności. Można także wyczyszczone mrozić w specjalnych woreczkach.

Ceny warzyw na targowisku 

  • Białe, długie szparagi - 10-15 zł pęczek
  • Małe szparagi - 8 zł za pół kilograma
  • Zielone szparagi - 15 zł 
  • Fasolka szparagowa - 60 zł za kilogram 
  •  
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (7)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 5 miesięcy temu | ocena +0 / -0

    Marcin

    "Można także wyczyszczone mrozić w specjalnych woreczkach." brzmi jak poradnik domowy haaaaaaaaa ...

  • 5 miesięcy temu | ocena +0 / -4

    Darek

    Może warto się zając ważniejszymi tematami ... które dotyczą miasta i mieszkańców , a nie oczywistymi tematami ... każdy myślący człowiek wie kiedy jest tania fasolka i szparagi , oraz skąd o tej porze są te warzywa . To tekst chyba kogoś kto pisze do dzieci lub kogoś kto umie tylko wprowadzać zamęt .Piszcie o poważnych tematach a nie uprawiajcie wodolejstwa

  • 5 miesięcy temu | ocena +40 / -0

    Beti

    Niech sobie wsadza te warzywa......gdzieś za tą cenę.

  • 5 miesięcy temu | ocena +40 / -0

    Kibic

    Ludzie przesadzają. Jak mam dać 60 zl za kilogram fasolki to wolę kupic 3 kg schabu. Powinien nikt takich drogich warzyw nie kupic. Niech im wszystko zgnije.

  • 5 miesięcy temu | ocena +41 / -0

    zxcv

    "Za kilogram fasolki szparowej trzeba zapłacić około 60 zł za kilogram.". Zaskakuje mnie twórczosć pracowników jarocińskiego pudelka. A patriotycznych truskawek za 28 PLN nie muszę jeść, zadowolę się niepatriotycznymi bananami, kiwi i arbuzami.

  • 5 miesięcy temu | ocena +44 / -0

    Nie chodzę już na targ

    Ceny z kosmosu, a warzywa te same co w marketach itd. Może jedno stoisko z warzywami z własnego gospodarstwa

    • 5 miesięcy temu | ocena +32 / -0

      hmmm

      oczywiście, przecież wszystko jest z giełdy. Nie łudźmy się, ze pani sprzedająca rwała wszystko z własnego warzywniaka.