Konkurs "Wielkopolskie Tradycje Kulinarne" został zorganizowany w Chrzanie w sobotę 1 kwietnia przez samorząd województwa wielkopolskiego oraz gminę Żerków. W rywalizacji, która odbywała się w dwóch kategoriach, mogły wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu calego województwa. Pierwsza z konkurencji dotyczyła potraw wielkanocnych przygotowanych z użyciem chrzanu. Przyprawa mogła wchodzić w skład przepisu lub być dodatkiem. W drugiej liczyła się sprawność i dobra strategia, ponieważ polegała ona na tarciu chrzanu na czas. Każda z dwuosobowych drużyn robiła to w czasie 4 minut. Kryterium przyznania nagród i wyróżnień była waga produktu.
W tej konkurencji największym problemem okazał się naturalny aromat, który przyprawiał zawodników o łzy. Wielu zmagało się z tarką z takim zaangażowaniem, że popłynęła również krew z przytartych w ferworze walki dłoni. Jak trudno jest utrzeć twardy korzeń mogli się przekonać również przedstawiciele władz: marszałek Krzysztof Grabowski, poseł Andrzej Grzyb oraz burmistrz Żerkowa Michał Surma. Najlepszy okazał się parlamentarzysta, który jak sam przyznał, miał doświadczenie w tej kwestii wyniesione z rodzinnego domu.
W Chrzanie tarli chrzan na czas i oceniali potrawy wielkanocne z chrzanem
Marszałek Krzysztof Grabowski podkreślił, że w naszej tradycji chrzan nieodłącznie związany jest ze świętami wielkanocnymi oraz białą kiełbasą. Wyjaśnił, że z inicjatywą zorganizowania konkursu wyszła Maria Wiśniewska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chrzanie. Odzew ze strony KGW zaskoczył organizatorów, bo swoje zgłoszenia przysłały aż 104 miejscowości. Z trudem pomieszczono się w miejscowej hali sportowej. Przy ocenie potraw brany był pod uwagę przede wszystkim smak, ale i pomysłowość w podaniu i prezentacji przygotowanych dań. Na wielu stoiskach serwowano żurek i różnego rodzaju mięsa w sosie chrzanowym. Ale były również domowe nalewki i ciasta wielkanocne. Dwie komisje, które próbowały po 52 dania, nie miały łatwego zadania.W trakcie imprezy, która trwała ponad 6 godzin, wystąpił zespół "Chrzanianki" z miejscowego KGW oraz uczniowie, którzy przedstawili inscenizowaną opowiastkę o wyrywaniu chrzanu napisaną w gwarze wielkopolskiej. Niespodzianką dla wszystkich był koncert w wykonaniu zespołu folklorystycznego "Równica" z Ustronia k. Wisły, który przyjechał na zaproszenie marszałka województwa wielkopolskiego.
Po zmaganiach konkursowych oraz uczcie dla ciała i ducha przyszedł czas na wręczenie podziękowań wszystkim KGW. Oprócz dyplomów otrzymały słoiczki z... chrzanem. Na zakończenie w każdym z konkursów wręczono po 20 wyróżnień o wartości 500 zł oraz trzy nagrody główne po 1.500, 1.300 i 1.000 zł.
Z terenu Ziemi Jarocińskiej wyróżnienia otrzymały: KGW Nasz Bachorzew, KGW Boguszyn (w kategorii potraw) oraz KGW Twardów, KGW Chrzan i KGW Lisew (w tarciu chrzanu na czas). W kategorii potraw najwyższą ocenę uzyskała peklowana karkówka w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami przygotowana przez KGW Bukowiec "Ach te baby". W zmaganiach z tarką najlepszy wynik - 520 g - uzyskała drużyna z Komornik nad Męciną.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.