Miejski park i pałac Radolińskich w Jarocinie w ciągu ostatnich kilku lat przeszły gruntowną metamorfozę. Jednym z elementów jest kompleks hotelowo-restauracyjny, budowany na bazie dawnego domu ogrodnika.
Butikowy hotelik zaprojektowano w miejscu dawnego domu ogrodnika w Parku Radolińskich w Jarocinie
Stylowy kompleks powstaje między ulicą Kasztanową a pałacem Radolińskich - w miejscu starych zabudowań gospodarczych i dawnego domu ogrodnika.Inwestorem jest Radosław Banszyński, właściciel firmy Birex, który w 2016 roku wygrał, ogłoszony przez gminę, przetarg na 30-letnią dzierżawę tej nieruchomości.
Jak się okazało zabytkowe budynki gospodarcze były w bardzo złym stanie i trudno byłoby je zaadaptować na cokolwiek. W związku z tym, wojewódzki konserwator zabytków zgodził się na wyburzenie zniszczonych zabudowań i przystał na nowy projekt zagospodarowania terenu, który przedstawił dzierżawca.
Plan uwzględniał odtworzenie najstarszego budynku z 1910 roku - tak zwanego domu ogrodnika położonego przy bramie wjazdowej do parku, gdzie powstaje hotelik butikowy (hotel wysokiego standardu, lokalizowany zazwyczaj w centrach miast w historycznych budynkach, w którym stawia się na kameralność - przyp. red.).
Realizacja nowego kompleksu przewidywała także adaptację i przebudowę istniejącego budynku, który stanie się restauracją z dobudowaną salą w formie oranżerii. Będzie to także przestrzeń do realizacji przedsięwzięć kulturalnych.
Kompleks hotelowo-restauracyjny w jarocińskim parku pod nadzorem konserwatora zabytków
Dzierżawca terenu w parku przyznaje, że budowa obiektu przedłużyła się, głównie dlatego, że obiekt jest pod nadzorem konserwatora zabytków i inwestor musi spełniać wszystkie postawione przez niego wymagania.
"Nie obyło się bez problemów związanych z budową i przeróbkami w zabytkowych budynkach. Musieliśmy spełnić wszystkie wymogi, żeby uzyskać odbiór obiektu od konserwatora" - wyjaśnia Agnieszka Banaszyńska, menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego.
Prace są przy budowie i adaptacji obiektów w jarocińskim parku są na ukończeniu - zobacz galerię ZDJĘĆ pod artykułem ↓
Jak informuje Agnieszka Banaszyńska, sprzęt gastronomiczny już dotarł, został zamontowany i uruchomiony.
"Czekamy teraz na dokończenie prac wykończeniowych i potrzebne odbiory związane z budową. Na sierpnia planowane są zgłoszenia do sanepidu i pozostałych instytucji" - zapowiada przedstawicielka inwestora.
Hotelik "Dom Ogrodnika Boutique" już działa
Otwarcie restauracji ma nastąpić do końca września. Jest jednak uzależnione od finalizacji prac wykończeniowych oraz odbiorów.
"Praca na budowie postępuje w bardzo dobrym tempie i miejmy nadzieje, że wszystkie ekipy budowlane wykonają powierzone im zadania" - mówi Agnieszka Banaszyńska.
Część kompleksu już od jakiegoś czasu działa. To stylowy hotelik „Dom Ogrodnika Boutique” - przy bramie parku, z trzema apartamentami.
"Można już dokonywać rezerwacji na Booking. Jesteśmy bardzo zaskoczeni dużym zainteresowaniem i ilością rezerwacji” - przyznaje menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego.
Trwa nabór pracowników do hotelu i restauracji w parku w Jarocinie
Rozpoczął się już nabór pracowników do nowego kompleksu hotelowo-restauracyjnego w Jarocinie. Na początek planuje się zatrudnić około 20 osób i - w ramach potrzeb - zwiększać zatrudnienie. Menager z firmy Birex przyznaje, że "wszystko zależy od ilości zamówień i realizacji imprez w restauracji".Na portalu ogłoszeniowym i w mediach społecznościowych są już informacje o naborze do pracy jako: kucharz, pomoc kuchenna, kelnerka/kelner i osoby sprzątające.
Agnieszka Banaszyńska - póki co - nie chce zdradzać, co dokładnie będzie oferował nowy kompleks hotelowo-restauracyjny.
"Chcielibyśmy, aby dla wszystkich jarociniaków była to niespodzianka, tak aby przyszli zobaczyć, co ciekawego można zaoferować w stylowym obiekcie hotelowo-restauracyjnym" - stwierdza.
I dodaje:
"Jako menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego postaram się spełnić każde oczekiwanie klienta. Będziemy elastyczni, tak żeby każdy, kto będzie gościł u nas, wyszedł zadowolony i ponownie wrócił" - zapowiada Agnieszka Banaszyńska.
Jej zdaniem, niewątpliwym atutem działalności restauracyjnej firmy są szefowie kuchni - bracia bliźniacy: Teodor i Emanuel Banaszyńscy.
"Obaj od 30 lat pracują z wielką pasją i zaangażowaniem. Szefem kuchni w parku będzie Emanuel Banaszyński, który zdobywał doświadczenie w wielu restauracjach hotelowych w kraju i za granicą. Kuchnia będzie na pewno niespodzianką dla oczu i podniebienia. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie" - zapewnia menager kompleksu w jarocińskim parku.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.