Rogale świętomarcińskie są znane nie tylko w Wielkopolsce, ale i całym kraju. Te wypieki kojarzą się z listopadem, bo tradycyjnie robi się je z okazji 11 listopada - dnia św. Marcina.
Rogale świętomarcińskie
Według jednej z legend, prekursorem wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu był Józef Melzer - cukiernik, który namówił swego pracodawcę do wypieku rogali, które potem zostały ubogim mieszkańcom. Z czasem rogal Świętomarciński stał się wypiekiem dostępnym na co dzień, ale zainteresowanie tym produktem zdecydowanie wzrasta w okolicy 11 listopada.Rogal świętomarciński robiony jest z ciasta drożdżowego i wypełniony wyjątkowym nadzieniem z białego maku, rodzynek, orzechów i kandyzowanych owoców.
Waga rogala świętomarcińskiego waha się od 150 do 250 g. Jeden rogal świętomarciński może mieć nawet 1000 kalorii.
Ludzie dzielą na na tych, którzy te tradycyjne przysmaki wolą kupić w zaufanej cukierni czy sklepie oraz na tych, którzy co roku pieką je w domu wraz z najbliższymi. Wszystko zależy od osobistych upodobań, ale warto choć raz spróbować upiec je samemu. Rogale są proste zarówno w przygotowaniu, jak i w formie. Tym bardziej, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Dodatkowy atut wypieków domowych to nadzienie przygotowanie według własnego upodobania - może to być na przykład marmolada lub czekolada, gdy ktoś nie przepada za tradycyjnym nadzieniem z białego maku.
Rogale świętomarcińskie w Jarocinie
Na naszym terenie znajduje się wiele cukierni i piekarni, w których możemy kupić te tradycyjne przysmaki. Jednak kilka, które mają oficjalny certyfikat i mogą powiedzieć, że sprzedają prawdziwe rogale świętomarcińskie. Są to: Piekarnia-Ciastkarnia "Książ", Cukiernia Piekarnia Vogt oraz Cukiernia Piekarnia Łobza.Rogale kupimy też w:
- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Jarocinie
- SHP Zgoda Jarocin
- Cukiernia "Ania"
- Cukiernia "Grzechu Warta"
- Cukiernia-Piekarnia Maratońska
- Piekarnia Gurzyński
- Piekarnia K&M Krzysztof Deichsler
A jak wyglądają w tym roku ceny? Pojedyncza sztuka może kosztować od 4 (najczęściej w marketach) do nawet 15 zł, w zależności od miejsca zakupu. Za kilogram zapłacimy około 30-50 zł, choć znajdą się też takie za nawet 69 zł za kilogram.
A Wy kupujecie czy pieczecie rogale w domu?
ZOBACZ TEŻ
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.