reklama

Salmonella w żłobku w Jarocinie. Dzieci chore. Co na to sanepid?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Salmonella w żłobku w Jarocinie. Dzieci chore. Co na to sanepid? - Zdjęcie główne

foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNa terenie naszego powiatu pojawiło się zatrucie pałeczkami Salmonella. Zakażeniu uległy małe dzieci. Co na to Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczną w Jarocinie?
reklama

O sytuacji poinformowali nas rodzice, których dziecko uczęszcza do jednego ze żłobków znajdujących się w naszym mieście. Dodali, że zaalarmowany został sanepid.

Z kolei mama dziecka z jednego z przedszkolaków potwierdziła tę informację, mówiąc, że placówka informowała o sprawie i prosiła o zostawienie dzieci w miarę możliwości domu lub samodzielne przygotowanie im jedzenia. O sytuacji związanej z zachorowaniami dyskutowano również na jednej z grup zamkniętych w mediach społecznościowych. 

Te rewelacje postanowiliśmy zweryfikować w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jarocinie. Potwierdzono nam, że do zatrucia doszło w żłobku, jednak jednocześnie uspokajano, że w przedszkolach nie odnotowano żadnych zakażeń.

reklama

Sytuacja jest monitorowana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Jarocinie. Podjęte działania są w toku - informuje dr n. o zdr. Beata Oleśków.

Z niepotwierdzonych informacji wynika, że maluchy zachorowały po zjedzeniu wcześniej przygotowanych potraw przez firmę cateringową, która dowozi pożywienie do placówki. 

Salmonella - pochodzenie

Najczęściej spotykanym źródłem występowania pałeczek Salmonella są produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, mięso, mleko i ich przetwory. Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, w następstwie spożycia produktów zanieczyszczonych pałeczkami. Bakterie te dostają się do żywności przez brudne lub niedokładnie umyte ręce lub w przypadku, gdy na tym samym blacie, czy desce, na których kroiło się mięso, surowy drób itp., kładzie się produkty poddane już obróbce termicznej.

reklama

Bakterie Salmonelli w wodzie przeżywają do 2 miesięcy, natomiast na powierzchni sprzętów ponad 14 dni. W mięsie i przetworach mięsnych mogą przetrwać od kilku dni do 3 miesięcy, a w mięsie zamrożonym lub w proszku jajowym nawet ponad rok.

Objawy zakażenia

Najczęstszym objawem zakażenia pałeczkami Salmonella jest ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Okres wylęgania choroby wynosi od 7-24 godzin lub 2 dni. Choroba rozpoczyna się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami i wymiotami, często towarzyszy im ból głowy i mięśni, pojawia się biegunka oraz gorączka 38-39°C. Może dojść do odwodnienia organizmu. Zakażenie jest bardzo niebezpieczne dla dzieci i osób w starszym wieku. W przypadku wystąpienia objawów zakażenia zaleca się skonsultować z lekarzem – informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczną w Jarocinie.

reklama

Co zrobić, by uniknąć zatrucia?

Utrzymuj czystość:

  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania
  • żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

Gotuj dokładnie:

  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:

  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie
  • godziny.
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
  • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
 

ZOBACZ TEŻ

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama