O sytuacji poinformowali nas rodzice, których dziecko uczęszcza do jednego ze żłobków znajdujących się w naszym mieście. Dodali, że zaalarmowany został sanepid.
Z kolei mama dziecka z jednego z przedszkolaków potwierdziła tę informację, mówiąc, że placówka informowała o sprawie i prosiła o zostawienie dzieci w miarę możliwości domu lub samodzielne przygotowanie im jedzenia. O sytuacji związanej z zachorowaniami dyskutowano również na jednej z grup zamkniętych w mediach społecznościowych.
Te rewelacje postanowiliśmy zweryfikować w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jarocinie. Potwierdzono nam, że do zatrucia doszło w żłobku, jednak jednocześnie uspokajano, że w przedszkolach nie odnotowano żadnych zakażeń.
Sytuacja jest monitorowana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Jarocinie. Podjęte działania są w toku - informuje dr n. o zdr. Beata Oleśków.
Z niepotwierdzonych informacji wynika, że maluchy zachorowały po zjedzeniu wcześniej przygotowanych potraw przez firmę cateringową, która dowozi pożywienie do placówki.
Salmonella - pochodzenie
Najczęściej spotykanym źródłem występowania pałeczek Salmonella są produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, mięso, mleko i ich przetwory. Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, w następstwie spożycia produktów zanieczyszczonych pałeczkami. Bakterie te dostają się do żywności przez brudne lub niedokładnie umyte ręce lub w przypadku, gdy na tym samym blacie, czy desce, na których kroiło się mięso, surowy drób itp., kładzie się produkty poddane już obróbce termicznej.
Bakterie Salmonelli w wodzie przeżywają do 2 miesięcy, natomiast na powierzchni sprzętów ponad 14 dni. W mięsie i przetworach mięsnych mogą przetrwać od kilku dni do 3 miesięcy, a w mięsie zamrożonym lub w proszku jajowym nawet ponad rok.
Objawy zakażenia
Najczęstszym objawem zakażenia pałeczkami Salmonella jest ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Okres wylęgania choroby wynosi od 7-24 godzin lub 2 dni. Choroba rozpoczyna się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami i wymiotami, często towarzyszy im ból głowy i mięśni, pojawia się biegunka oraz gorączka 38-39°C. Może dojść do odwodnienia organizmu. Zakażenie jest bardzo niebezpieczne dla dzieci i osób w starszym wieku. W przypadku wystąpienia objawów zakażenia zaleca się skonsultować z lekarzem – informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczną w Jarocinie.
Co zrobić, by uniknąć zatrucia?
Utrzymuj czystość:
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
- Myj ręce po wyjściu z toalety.
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania
- żywności.
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
Gotuj dokładnie:
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie
- godziny.
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
- Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
- Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
ZOBACZ TEŻ
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.