"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Zupa z dyni - przepisem podzieliło się KGW Komorze Przybysławskie
Składniki:
- ok. 1 kg dyni hokkaido (może być inna)
- 3 ziemniaki większe
- 1 średni strąk papryki czerwonej
- 20-30 dkg surowego wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5-2 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 plasterki imbiru świeżego lub szczypta mielonego
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- szczypta papryki mielonej wędzonej
- 1/2 strączka papryczki chili lub szczypta w proszku
- szczypta pieprzu
- ok. 5 dag masła
- Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
- Warzywa obrać i pokroić w dość dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek pokroić drobno.
- Do garnka wrzucić masło i wszystkie warzywa razem z przyprawami, przesmażyć.
- Przesmażone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Na końcu dodać śmietankę i doprawić do smaku.
- Zupa musi być dosyć pikantna.
- Podawać z podsmażonym boczkiem. Można też udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.