reklama

Zupa z dyni. Jak zrobić dobrą, radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Komorzu Przybysławskim

Opublikowano:
Autor:

Zupa z dyni. Jak zrobić dobrą, radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Komorzu Przybysławskim - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Komorza Przybysławskiego (gmina Żerków)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieChyba nie ma bardziej kojarzącego się z jesienią warzywa niż dynia. Przepis na wykorzystanie "bani" czy "korbola" polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Komorzu Przybysławskim. To kolejna propozycja zaczerpnięta z "przepiśnika" wydanego przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.

reklama
Tymczasem publikujemy recepturę na idealną na jesień zupę z dyni. Został on sprawdzony osobiście przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Komorza Przybysławskiego.

Zupa z dyni - przepisem podzieliło się KGW Komorze Przybysławskie

 

 

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni hokkaido (może być inna)
  • 3 ziemniaki większe
  • 1 średni strąk papryki czerwonej
  • 20-30 dkg surowego wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5-2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 plasterki imbiru świeżego lub szczypta mielonego
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej wędzonej
  • 1/2 strączka papryczki chili lub szczypta w proszku
  • szczypta pieprzu
  • ok. 5 dag masła
Wykonanie:

reklama

  • Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
  • Warzywa obrać i pokroić w dość dużą kostkę.
  • Cebulę i czosnek pokroić drobno.
  • Do garnka wrzucić masło i wszystkie warzywa razem z przyprawami, przesmażyć.
  • Przesmażone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
  • Na końcu dodać śmietankę i doprawić do smaku.
  • Zupa musi być dosyć pikantna.
  • Podawać z podsmażonym boczkiem. Można też udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
 

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama