„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Kotlet de volaille - przepisem podzieliło się KGW Panienka
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka - około 160 g sztuka
- 80 g prawdziwego masła
- garść siekanej natki pietruszki
- pieprz,
- sól
- 2 duże jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić na części i rozbić tłuczkiem.
- Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki posiekać i posypać nią mięso.
- Na środku każdego kotleta położyć kosteczkę masła.
- Kotlety zwinąć ciasno w rulonik. Zwrócić uwagę na to, aby masło nie wystawało na zewnątrz kotleta.
- Panierować zawinięte mięso najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku (z dodatkiem własnej kompozycji przypraw), a na końcu w bułce.
- Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu.
- Tak przygotowane mięso można podawać z dodatkami: gotowanymi ziemniakami, frytkami, łódkami z pieczonych ziemniaków, ryżem, surówką, sałatką.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.