To chyba pierwsza jarocinianka, której udała się jedna z najtrudniejszych sztuk kulinarnych. Japońska restauracja Moniki Kasprzak znalazła się w najbardziej prestiżowym Przewodniku Kulinarnym Michelina.
Monika Kasprzak mistrzynią sushi
Monika Kasprzak jest właścicielką i szefową kuchni certyfikowanej restauracji Nare Sushi w dwóch lokalizacjach w Poznaniu oraz Skórzewie. To właśnie ten drugi lokal znalazł się w Przewodniku Michelin
Monika jest zwyciężczynią Światowego Konkursu JCDC „Taste of Japan 2023/2024". Odbyła profesjonalne staże w Japonii (Kyoto oraz Shimoda);
Jest entuzjastką języka japońskiego, sztuki sasagiri (pradawna japońska sztuka wycinania symboli kultury japońskiej w liściach bambusa) i kiri-e (sztuka wycinania mini skalpelami w papierze).
Monika Kasprzak jest nam szczególnie bliska, bo w czasie, gdy uczyła się w jarocińskim liceum pisała do młodzieżowego dodatku “Gazety Jarocińskiej”. Wówczas nie myślała w ogóle o gotowaniu. Po studiach rozpoczęła karierę w bankowości. Pracowała w Londynie, a potem zakochała się w Japonii i postanowiła zostać mistrzynią w robieniu sushi.
Nare Sushi Skórzewo – smaki, które zachwycają
Restauracja Nare Sushi Skórzewo, prowadzona przez Monikę Kasprzak, słynie z wyjątkowych dań kuchni japońskiej. Klienci cenią sobie nie tylko świeże składniki i perfekcyjne wykonanie sushi, ale także unikalną atmosferę miejsca i dbałość o każdy detal. Wyróżnienie w Przewodniku Michelin to potwierdzenie najwyższej jakości i konsekwencji w dążeniu do doskonałości, jaką prezentuje Monika i jej zespół. To powód do dumy nie tylko dla Skórzewa, ale także dla Jarocina, skąd wywodzi się utalentowana restauratorka.
- Miałam z tyłu głowy przewodnik od dwóch lat, od kiedy tylko pojawił się w Poznaniu. Obiecałam sobie, że zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby kiedyś na to zapracować. Udało się i jestem za to bardzo wdzięczna
- mówi. I dodaje:
- Jestem nadal bardzo wzruszona, spełniło się moje marzenie.
Monika dedykuje to wyróżnienie swoim synom. - “To dzięki nim mogłam spełnić to marzenie” - mówi wzruszona.
Czym jest Przewodnik Michelin?
Przewodnik Michelin to najbardziej rozpoznawalny i wpływowy przewodnik kulinarny na świecie. Jego historia sięga 1900 roku, kiedy to bracia Michelin, założyciele firmy oponiarskiej, wydali go po raz pierwszy, aby zachęcić kierowców do podróżowania, a tym samym do zużywania opon. Z czasem przewodnik ewoluował, stając się wyznacznikiem najwyższej jakości w gastronomii.Inspektorzy Michelin, działający anonimowo, oceniają restauracje na podstawie ściśle określonych kryteriów, takich jak jakość produktów, opanowanie smaku i technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni w jego daniach, stosunek jakości do ceny oraz spójność kulinarna na przestrzeni czasu i w całym menu.
Najbardziej prestiżowe są Gwiazdki Michelin (od jednej do trzech), ale już samo znalezienie się w przewodniku, oznacza rekomendację i wyróżnienie dla restauracji, świadcząc o jej wysokim poziomie.
Wyróżnienie Nare Sushi Skórzewo w Przewodniku Michelin to dowód na to, że pasja, talent i ciężka praca zawsze się opłacają. Gratulujemy Monice Kasprzak i życzymy dalszych sukcesów!
Już wkrótce rozmowa z Moniką Kasprzak
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.