Mieszkańcy chcieli, żeby był radnym, on wybrał stanowisko

Opublikowano: 2 maja 2019 13:45

Mieszkańcy chcieli, żeby był radnym, on wybrał stanowisko  - Zdjęcie główne

W jarocińskim szpitalu jakiś czas temu nastąpiła zmiana na najważniejszym stanowisku - prezes spółki. Leszek Mazurek został odwołany z funkcji szefa lecznicy a na jego miejsce powołano Henryka Szymczaka. Ten ostatni w ubiegłorocznych wyborach samorządowych został wybrany do Rady Powiatu Jarocińskiego. I tu pojawił się konflikt.

Henryk Szymczak otrzymał stanowisko z rekomendacji jarocińskich struktur Prawa i Sprawiedliwości. Leszek Mazurek jest członkiem, a nawet szefem jarocińskiej Platformy Obywatelskiej, ugrupowania z przeciwnej strony sceny politycznej.

Decyzję w sprawie zmian w szpitalu podjęła rada nadzorcza spółki na wniosek zarządu powiatu jarocińskiego, któremu przewodzi starosta Lidia Czechak (powiat jest jednym właścicielem spółki - przyp. red.).

[o rezygnacji etatowego członka zarządu powiatu - czytaj TUTAJ]

Leszek Mazurek nie ukrywał, że jest zaskoczony odwołaniem właśnie w tym momencie [więcej przeczytasz TUTAJ].

- Nikt ze mną nie rozmawiał. Nie wiedziałem, kiedy zostanę odwołany. Wszystko stało się bardzo szybko - przyznawał. - Tego dnia miałem spotkanie z panią starostą i nie było o tym mowy. Kilka godzin później wręczono mi odwołanie - dodaje.

Z odwołaniem do Mazurka przyszli: Mikołaj Grzyb, przewodniczący rady nadzorczej, Mirosław Drzazga, etatowy członek zarządu powiatu oraz nowo powołany prezes szpitala Henryk Szymczak [szczegóły TUTAJ].

W ubiegłorocznych wyborach samorządowych Szymczak został wybrany do Rady Powiatu Jarocińskiego. W związku z tym jednak, że właścicielem szpitala jest powiat, nowy prezes nie mógł łączyć obu funkcji, dlatego jego mandat radnego - z mocy prawa - wygasł w momencie powołania na szefa lecznicy.

[o przegranej powiatu w Sądzie Pracy i dużym odszkodowaniu dla byłego dyrektora - czytaj TUTAJ]

Zwolnione miejsce w radzie powiatu zajmie kolejna osoba z listy Prawa i Sprawiedliwości z największą liczba głosów uzyskanych w wyborach w okręgu nr 1. Jest nią pielęgniarka z jarocińskiego szpitala - Marta Bierła z Mieszkowa.

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się. Również w sieci. Redakcja

to będzie gwóźdź do trumny jarocińskiego szpitala.

To będzie grabarz jarocińskiego szpitala. Do tego doprowadziła koalicja PIS i PO.

zainteresujcie się gazeto taczka dla szymczka

szymczak juz ponoć poprzyjmował kolesi do sam nic nie umie

Zrobił z siebie imbecyla z tytułem Szpital wychodzi na prostą

Martuzalski ty lubisz statystyki strat szpitalnych. Doczekamy się drugiej części artykułu SZPITAL WYCHODZI NA PROSTĄ? Tym razem podsumuj siebie i Mazurka. Ułatwię ci zadanie Rok 2017 - 2 miliony strat za twojej kadencji. Rok 2018 - 4 miliony 600 tysięcy strat. 1 kwartał 2019 - 1,5 miliona strat.

Tapeciarz i Marchewa

Prawie 5 milionów strat w szpitalu w jednym roku 2018. Prawie 6 milionów strat w planie finansowym na rok 2019. A ten jeszcze zdziwiony? Martuzalskiego i Mazurka zadanie ewidentnie przerosło. Nadają się, ale co najwyżej do prowadzenia sklepiku z tapetami albo z pyrami i kapustą.

dwie strony medalu

Gwoli konsekwencji - to nie pierwszy przypadek w tej kadencji. W gminie przecież też była rezygnacja z mandatu z powodu ogromnej ilości zamówień od gminy, co mandat radnego skutecznie by uniemożliwił. W obu przypadkach kasa oznacza więcej niż zaufanie wyborców. Smutne trochę.

Józef

Czechakowa w pierwszych dniach swojego urzędowania ogłosiła miastu i światu, że szpital bierze pod swój specjalny nadzór, niech teraz pokaże jak starościna Czechakowa potrafi zarządzać i ile są warte słowa wypowiadane przez starościnę Czechakową!!!!!! wygląda na to, że pani Czechakowa starościna pisowska się skompromitowała

Sawicka z PO "Będą robione biznesy na służbie zdrowia"

Czy znajdzie się jeszcze jakiś niedoinformowany co na nich kiedyś zagłosuje? Bycie prezesem to nie tylko wypłata. To również odpowiedzialność za firmę. Przy stracie prawie 5 milionów trudno mówić o zarządzaniu. To było dryfowanie ku upadłości. A może o to chodziło? Tym bardziej że już mini prywatyzację części oddziałów szpitalnych przeprowadził, o czym mówił Pan Henryk Szymczak na sesji.

Szczerbań odwołali twojego "dobrego gospodarza"? To już nic nie masz do gadania w tej koalicji?

Strata szpitala za rok 2018 4.600.000. Prawie 5 milionów. Widać rękę nadzorcy odpowiedzialnego za szpital do listopada 2018 Stanislawa Martuzalksiego. Zostawił Mazurek szef PO plan finansowy szpitala na 2019 rok z ambitnym planem uzyskania straty w rok w kwocie 5.588.000!!!! Tak, tak ponad 5,5 miliona złotych straty w 2019. Mało tego już ten plan realizował. Za sam styczeń osiągnął menadżer oświaty stratę w kwocie 629.000, za dwa miesiące 1.094.000 zł Po prostu geniusz zarządzania. Też jestem zdziwiony, że go odwołali.

Platforma Nieudolności w zarządzaniu i nadzorowaniu

Zrobił prawie 5 milionów strat w szpitalu w jeden rok i jeszcze zdziwiony, że go odwołali? Martuzalski z Mazurkiem SZPITALNY DREAM TEAM. To nie mogło się udać. To nie miało prawa odnieść sukcesu.