Pijesz wodę z plastikowej butelki - czy to na pewno zdrowe?
Obecnie popularność wód butelkowanych stale rośnie. Nie wszyscy jednak przywiązują wagę do tego, co faktycznie w butelkowanej wodzie się znajduje i jakie procesy w niej zachodzą.
W celu zachowania naturalnych właściwości wody oraz jej czystości mikrobiologicznej należy jak najbardziej skrócić czas pomiędzy pozyskaniem wody ze źródła oraz rozlaniem jej do butelek. Najzdrowsza woda do picia to ta, która zostaje spożyta zaraz po nalaniu do naczynia. Długość okresu jej przechowywania, wpływa niekorzystnie na jej skład.
Czystość mikrobiologiczna badanej wody w butelkach, po ich otwarciu, zmieniała się w czasie w zależności od warunków przechowywania. Temperatura oraz działanie światła słonecznego ma wpływ na szybkość namnażania się bakterii. Przechowywanie otwartej wody butelkowanej w lodówce ogranicza ten proces. Natomiast w wodzie wystawionej na działanie promieni słonecznych odnotowano wzrost bakterii psychrofilnych, które bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia człowieka nie stanowią, ale... trzeba pamiętać, że niektóre z nich mogą działać toksycznie. Wzrost ogólnej liczby bakterii jest zawsze sygnałem ostrzegawczym pogorszenia jakości wody i powstaniem zagrożenia dla zdrowia. Woda kupowana w opakowaniach powinna zostać spożyta najlepiej w ciągu 48 godzin.
Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały także możliwość przenikania do wody składników, których domniemanym źródłem jest materiał z opakowania. Szczególnie tej kupowanej w butelkach plastikowych, wykonanych z politereftalanu etylenu (w skrócie PET). Pod wpływem wysokiej temperatury i światła może przenosić do wody szkodliwe substancje. To dlatego właśnie nie powinniśmy zostawiać wody na długo w zamkniętym bagażniku lub na słońcu.
Materiał opakowania może być również jednym ze źródeł zanieczyszczeń organicznych wód butelkowanych.
Z badań wynika, że po 8 tygodniach odnotowano wzrost liczebności bakterii w butelce przechowywanej na otwartym regale z dostępem do światła słonecznego, w temperaturze pokojowej. Wyniki analiz wykonanych po upływie 10 tygodni od otwarcia wskazują, że wody butelkowane przechowywane w temperaturze pokojowej zarówno z dostępem światła słonecznego jak i w zamkniętej szafce nie nadawały się do picia.