Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości. Jest to skarbnica nie tylko białka roślinnego, ale i licznych aminokwasów, dzięki czemu jest na pewno znana wśród wegetarian, ponieważ może zastąpić mięso. Jest ona źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, zawiera fosfor, żelazo, magnez, cynk i potas. W 100 g cieciorki jest aż 8,9 g białka.
Duża zawartość białka to nie wszystko. Oprócz tego pomaga obniżyć ciśnienie, poziom cholesterolu i glukozy we krwi, przyspiesza trawienie i wspomaga odchudzanie, duża zawartość błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit, wpływa pozytywnie na leczenie cukrzycy, dzięki dużej zawartości żelaza wykorzystywana jest w leczeniu niedokrwistości.
Jak widać cieciorka to kolejne wartościowe warzywo, które warto dodać do swojej diety.
Ola z vikt.pl radzi jak zrobić prostą pastę z ciecierzycy, czyli hummus
Hummus z miodem gryczanym i pieprzem cayenne
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini (do kupienia w popularnych marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki miodu gryczanego
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka pieprzu cayenne
sól
oliwa z oliwek, olej sezamowy lub rzepakowy
0,5 szklanki zimnej wody
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
Przybliżony czas przygotowania: 20 minut ( + przygotowanie ciecierzycy)
Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy namoczyć ciecierzycę i zostawić ją na kilkanaście godzin w wodzie. Następnego dnia wypłukać ją dokładnie, ugotować i wystudzić - gotowanie trwa ok. 1,5 godziny, po tym czasie ciecierzyca powinna w środku mieć konsystencję masła. Można też posłużyć się gotową ciecierzycą z puszki, ale oczywiście przyrządzona samemu jest smaczniejsza.
Kiedy ciecierzyca jest gotowa wsypujemy ją do pojemnika blendera, dodajemy wszystkie przyprawy - pieprz, kumin, odrobinę soli, sok z cytryny, tahini, miód, ścieramy na tarce czosnek, dodajemy 2-3 łyżki oliwy i odpalamy. Z powodzeniem hummus jesteśmy w stanie zrobić blenderem ręcznym, będzie to jednak kosztowało odrobinę więcej wysiłku i czasu. Możemy go utrzeć nawet w moździerzu! Tak był wykonywany początkowo i zapewne nadal jest tak wytwarzany, w swoim 'hummusowym domu', dlatego też jeśli macie czas i piękny, wielki moździerz możecie się pobawić w tradycyjne tworzenie pasty z ciecierzycy.
Wracając do blendera, pastę ucieramy przez kilkadziesiąt sekund lub do osiągnięcia gęstej "papki". Kiedy cała ciecierzyca będzie zblendowana, wszystkie składniki połączone, dolewamy do niej ostrożnie połowę przygotowanej wcześniej zimnej wody. Ponownie blendujemy i dolewamy wody. W tym momencie hummus zmienia swoją kosystencję i kolor - staje się dużo jaśniejszy i bardzo kremowy. Konsystencja pasty zależy od naszej cierpliwości do miksowania, ale także od jakości blendera, dlatego też warto troszeczkę dłużej ucierać, żeby hummus był idealnie gładki i wyglądem przypominał jasną, gładką musztardę.
Powstały hummus przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy i oprószamy cayenne. Wspaniale smakuje zarówno na domowych pitach, chrupkim pieczywie, jak i żytnim chlebie w towarzystwie pomidora, bazylii i serów pleśniowych.
Smacznego!