Wszystko wskazuje na to, że dopóki pogoda się nie poprawi ceny młodych warzyw nie zmienią się, ale jeśli w dalszym ciągu noce będą tak chłodne za ceny mogą iść znacząco w górę.
Dziś na jarocińskim targowisku spory ruch. Ogromnym więciem cieszą się świeże ogórki, kalafior i młoda kapusta.
Jak kształtują się ceny warzyw na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach?
- Dużym zainteresowaniem cieszą się także młode ziemniaki, pietruszka, marchew czy kalarepa i tych warzyw najwięcej schodzi - mówi jeden ze sprzedawców owoców i warzyw na targowisku. Wszyscy czekamy na ciepło. To jest największy problem, który wpływa na ceny. Mało słońca w dzień, zimne jak na koniec maja noce to nie ma co się dziwić, że za nasze polskie ziemniaki trzeba zapłacić 5 złotych – dodaje.
Minimalnie od ubiegłego tygodnia wzrosły ceny szparagów. Dziś za to sezonowe warzywo trzeba zapłacić nawet 16 zł. Cena dotyczy kilograma szparaga. Do kupienia są także szparagi sprzedawane w pęczkach, które kosztują od 9-12 zł w zależności czy to szparag zielony (ten jest droższy), czy biały.
Jak kształtują się ceny warzyw na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach?
Zaskoczeniem są ceny pietruszki. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Cena jest stosunkowo wysoka, choć to nasze polskie warzywo, ale pochodzi z ubiegłorocznego zbioru. - Niestety koszty przechowywania, zimowania warzyw korzeniowych jest równie kosztowne, co wpływa także na końcową cenę, za co niestety klient musi zapłacić - tłumaczy jeden ze sprzedających.Młoda polska kapusta króluje na wielu straganach. Maj i czerwiec to miesiące komunijne. W większości przypadków restauratorzy wybierają już młodą kapustę, z której przygotowują surówki, gołąbki czy inne tradycyjne potrawy. Stare, ubiegłoroczne kupowane są w większej ilości do kiszenia lub bigosu - zauważa jeden ze sprzedawców. Największe zainteresowanie jest już nowalijkami i młodymi, ale po części importowanymi warzywami. Nie ma też jeszcze młodych polskich ziemniaków.
Sprawdźmy jak kształtują się ceny warzyw na lokalnym targowisku:
- młoda kapusta 4-5 zł sztukę
- kalafior 3-6 zł sztukę
- kapusta pekińska 5 zł sztuka
- por 7 zł/kg
- młody seler 4 zł pęczek
- młody ziemniak 5 zł/kg
- młoda cebula 4 zł pęczek
- młoda marchew 4.5zł/ kg
- młoda pietruszka 4 zł pęczek
- stara pietruszka 10 zł/kg
- kalarepa 2.5 zł sztuka
- młody burak czerwony 4 zł pęczek
- ogórek gruntowy 8 zł/kg
- rzodkiewka 1,5 zł pęczek
- szparagi 9 zł/pęczek, 16 zł/kg
- pomidory 4-6 zł/kg
- czosnek świeży 3 zł
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.