reklama
reklama

Ceny warzyw w Jarocinie? Niektóre ceny mogą przyprawić o zawrót głowy [FOTO]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskie Jarocin. Jak kształtują się ceny warzyw na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach? Ile musimy zapłacić za warzywa? Czy będzie taniej?
reklama

Wszystko wskazuje na to, że dopóki pogoda się nie poprawi ceny młodych warzyw nie zmienią się, ale jeśli w dalszym ciągu noce będą tak chłodne za ceny mogą iść znacząco w górę. 

Dziś na jarocińskim targowisku spory ruch. Ogromnym więciem cieszą się świeże ogórki, kalafior i młoda kapusta.

Jak kształtują się ceny warzyw na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach?

- Dużym zainteresowaniem cieszą się także młode  ziemniaki, pietruszka, marchew czy kalarepa i tych warzyw najwięcej schodzi - mówi jeden ze sprzedawców owoców i warzyw na targowisku. Wszyscy czekamy na ciepło. To jest największy problem, który wpływa na ceny. Mało słońca w dzień, zimne jak na koniec maja noce to nie ma co się dziwić, że za nasze polskie ziemniaki trzeba zapłacić 5 złotych – dodaje. 

Minimalnie od ubiegłego tygodnia wzrosły ceny szparagów. Dziś za to sezonowe warzywo trzeba zapłacić nawet 16 zł. Cena dotyczy kilograma szparaga. Do kupienia są także szparagi sprzedawane w pęczkach, które kosztują od 9-12 zł w zależności czy to szparag zielony (ten jest droższy), czy biały. 

Jak kształtują się ceny warzyw na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach?

Zaskoczeniem są ceny pietruszki. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Cena jest stosunkowo wysoka, choć to nasze polskie warzywo, ale pochodzi z ubiegłorocznego zbioru. - Niestety koszty przechowywania, zimowania warzyw korzeniowych jest równie kosztowne, co wpływa także na końcową cenę, za co niestety klient musi zapłacić -  tłumaczy jeden ze sprzedających. 

Młoda polska kapusta króluje na wielu straganach. Maj i czerwiec to miesiące komunijne. W większości przypadków restauratorzy wybierają już młodą kapustę, z której przygotowują surówki, gołąbki czy inne tradycyjne potrawy. Stare, ubiegłoroczne kupowane są w większej ilości do kiszenia lub bigosu - zauważa jeden ze sprzedawców. Największe zainteresowanie jest już nowalijkami i młodymi, ale po części importowanymi warzywami. Nie ma też jeszcze młodych polskich ziemniaków. 

Sprawdźmy jak kształtują się ceny warzyw na lokalnym targowisku: 

  • młoda kapusta 4-5 zł sztukę
  • kalafior 3-6 zł sztukę
  • kapusta pekińska 5 zł sztuka
  • por 7 zł/kg
  • młody seler 4 zł pęczek
  • młody ziemniak 5 zł/kg
  • młoda cebula 4 zł pęczek
  • młoda marchew 4.5zł/ kg
  • młoda pietruszka 4 zł pęczek
  • stara pietruszka 10 zł/kg
  • kalarepa 2.5 zł sztuka
  • młody burak czerwony 4 zł pęczek
  • ogórek gruntowy 8 zł/kg
  • rzodkiewka 1,5 zł pęczek
  • szparagi 9 zł/pęczek, 16 zł/kg
  • pomidory 4-6 zł/kg
  • czosnek świeży 3 zł
Już w najbliższy wtorek raport cenowy owoców sprzedawanych na jarocińskim targowisku i przyulicznych bazarach. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama