Według jednej z legend, prekursorem wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu był Józef Melzer - cukiernik, który namówił swego pracodawcę do wypieku rogali, które potem zostały rozdane ubogim mieszkańcom. Z czasem rogal świętomarciński stał się wypiekiem dostępnym na co dzień, ale zainteresowanie tym produktem zdecydowanie wzrasta w okolicy 11 listopada.
Z białym makiem czy powidłami?
Rogal świętomarciński robiony jest z ciasta drożdżowego i wypełniony wyjątkowym nadzieniem z białego maku, rodzynek, orzechów i kandyzowanych owoców. Certyfikowane rogale świętomarcińskie, sprzedawane są tylko w wybranych cukierniach. Listę cukierni i sieci cukierniczych posiadających certyfikat, można sprawdzić na stronie poznan.pl lub pod LINKIEM TUTAJ.Waga rogala świętomarcińskiego waha się od 150 do 250 g. Jeden rogal świętomarciński może mieć nawet 1000 kalorii.
Od zawsze wielbiciele rogali dzielą się na tych, którzy uwielbiają te tradycyjne z białym makiem i bakaliami oraz na tych, którzy wolą inne nadzienia, np. powidła lub czekolada. Podobnie ludzie kupują rogale w ulubionych cukierniach lub wolą wypiekać je samemu w domu. Wiadomo, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Utworzyliśmy ankietę, która pokaże gdzie mieszkańcy Jarocina i okolic najchętniej kupują rogale. Zachęcamy do udziału. Ankieta znajduje się pod artykułem. Jeśli w sondzie nie znaleźliście swojej ulubionej piekarni, dopiszcie ją w komentarzach.
Rogale na św. Marcina w Jarocinie
Na naszym terenie znajduje się wiele cukierni i piekarni, w których możemy kupić te tradycyjne przysmaki. Jest wsród nich kilka, które mają oficjalny certyfikat i mogą zadeklarować, że sprzedają prawdziwe rogale świętomarcińskie. Są to: Piekarnia-Ciastkarnia "Książ", Cukiernia Piekarnia Vogt, Cukiernia Ewa Kasprzak oraz Cukiernia Piekarnia Łobza. Uwielbiamy jednak rogale z różnymi innymi nadzieniami - prym wiodą powidła.
Rogale kupimy też w:
- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Jarocinie
- SHP Zgoda Jarocin
- Cukiernia "Ania"
- Cukiernia "Grzechu Warta"
- Cukiernia-Piekarnia Maratońska
- Piekarnia Gurzyński
- Piekarnia Czwojda
- Piekarnia K&M Krzysztof Deichsler
- Cukiernia-Piekarnia Stanisław Mosiński
- Cukiernia-Piekarnia Vogt
A jak wyglądają w tym roku ceny? Pojedyncza sztuka może kosztować od 4 zł (najczęściej w marketach) do nawet 15 zł, w zależności od miejsca zakupu. Za kilogram zapłacimy około 30-40 zł, choć znajdą się też takie za nawet 65 zł za kilogram.
ZOBACZ TEŻ
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.