reklama

Dziennikarze RMF-u w Chrzanie. Spotkali się z miejscowym KGW w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" [ZDJĘCIA, WIDEO]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Kuba Piotrowicz

Dziennikarze RMF-u w Chrzanie. Spotkali się z miejscowym KGW w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" [ZDJĘCIA, WIDEO] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
12
zdjęć

foto Kuba Piotrowicz

reklama
Udostępnij na:
Facebook
#wspieramjarocinskieKoło Gospodyń w Chrzanie było bohaterem ogólnopolskiej akcji radia RMF FM. Radiowcy byli zachwyceni tym, jak kreatywnie można wykorzystać chrzan w programie "Pyszne, bo polskie".
reklama

W jakiej akcji wzięło udział KGW w Chrzanie?

W każdą wakacyjną środę dziennikarze radia RMF wyruszają w Polskę w ramach swojej akcji "Pyszne, bo polskie", gdzie prezentują różnego rodzaju lokalne dania. W jaki sposób radiowcy zainteresowali się akurat Chrzanem?

- Padła propozycja, żebyśmy ugotowali coś z chrzanem, zgodnie z nazwą naszej miejscowości. Zgodziliśmy się, bo dlaczego nie? Musimy trochę się promować - mówi prezeska chrzańskiego KGW Maria Wiśniewska.

Będący z kolei w Chrzanie dziennikarze RMF - Magda Wojtoń i Benjamin Kubiak-Piłat argumentowali wybór miejscowości z gminy Żerków ze względu na to, jak popularne stały się wojewódzkie zawody w tarciu chrzanu, które odbywają się właśnie w Chrzanie.

reklama

Chrzańska panna cotta skradła serca

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały pełny obiad - zupę, danie główne oraz deser. Jako pierwszej skosztowaliśmy wraz z radiowcami zupy chrzanowej, która oprócz tytułowego składnika zawierała także ziemniaki, pora, cebulę i jabłko. Całość była mocno zblendowana i kremowa, dzięki dodatku śmietany. Co ciekawe, smak chrzanu, który wydaje się intensywny, w tej kompozycji był subtelny, a sama zupa była słodkawa.

Na główne danie otrzymaliśmy schab. Był on peklowany przez dziesięć dni, a następnie pieczony. Jako dodatki zaserwowano sos chrzanowy, ziemniaki oraz ćwikłę, oczywiście z chrzanem. Ponownie wszystko było bardzo smaczne i dobrze się komponowało.

reklama

Największe show zrobił jednak deser - chrzańska panna cotta. Ten włoski deser kojarzy się głównie z owocami, tymczasem panie z naszego KGW dodały do niego chrzan! Mimo że lubię gotować, to nigdy w życiu nie wpadłbym na takie połączenie. Na górze także mieliśmy niecodzienną polewę, która składała się z jabłka, buraka, soku z wiśni oraz czerwonego wina.

Choć nie jestem fanem panna cotty ani chrzanu, to połączenie tych dwóch rzeczy bardzo mi smakowało. Podobne zdanie mieli także dziennikarze z RMF-u.

Dalsza część artykułu pod WIDEO 

Nie tylko gotowanie i smakowanie

Całe wydarzenie nie zakończyło się tylko i wyłącznie na próbowaniu potraw. Panie z KGW miały okazję poopowiadać o tym, jak tworzyły wszystkie dania w trakcie głównych wydań Faktów RMF.

reklama

W trakcie jednego z serwisów zaśpiewały także fragment "Lipki". Ponadto były bohaterkami wielu Insta Stories na profilu radia. Na sam koniec nie zabrakło także wymiany podarunków.

Członkinie KGW podarowały radiowcom różnego rodzaju wyroby z chrzanem. Koło natomiast w nagrodę za świetnie przygotowane dania otrzymało certyfikat przygotowany przez RMF.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo