"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Tymczasem publikujemy kolejną recepturę - tym razem na "tradycyjny tort maślany". Przepisem podzieliło się KGW Chrzan.
"Tradycyjny tort maślany" - KGW Chrzan podpowiada jak zrobić
Składniki:
Biszkopt
- 8 jaj
- 240 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 300 g masła
- 450 g margaryny (najlepiej „Kasi”)
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 80 ml spirytusu
- dżem (mogą być 2 rodzaje)
- czekolada deserowa
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Biszkopt
Jaja z cukrem ubić na sztywno, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy i piec 40 minut w temperaturze 170 C.
Krem
Jajka z cukrem ubić na parze. Masło i margarynę ukręcić na gładką masę, powoli dodawać ubite jajka, na koniec dodawać małymi porcjami spirytus. Biszkopt przekroić na trzy lub cztery blaty i po kolei przełożyć kremem i dżemem każdy blat. Blaty też można pokropić np. sokiem z cytryny z wodą. Na końcu cały tort posmarować kremem z wierzchu i po bokach, wygładzić. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i oblać nią tort, dekorując go według uznania. Boki można obłożyć posiekanymi drobno orzechami. Tort odstawić na kilka godzin przed podaniem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.