reklama

Ceny ryb na święta. Czy w tym roku zapłacimy więcej za śledzia czy karpia?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Ceny ryb na święta. Czy w tym roku zapłacimy więcej za śledzia czy karpia? - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieRyba to podstawowy produkt, który gości na świątecznych stołach. Równo dwa tygodnie przez Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia wybraliśmy się na jarocińskie targowisko i sklepów oferujących ryby, by sprawdzić jak kształtują się ceny w tym roku.
reklama

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Smakosze karpi w tym roku będą musieli zapłacić nieco więcej niż w roku ubiegłym. W sklepach rybnych za kilogram płata z karpia zapłacimy od 52 do 59 złotych. Na targowisku w Jarocinie żywy karp kosztuje 23 złote za kilogram. 

Jak kształtują się ceny ryb w sklepach rybnych?  

W sklepach rybnych żywych ryb jeszcze nie kupimy. Jak zapewniają sprzedawcy żywe karpie przyjadą dopiero około 15 grudnia. Wówczas będą już na stałe w ofercie. Pozostałe marynowane, w zalewach czy świeże dostarczane są na bieżąco. 

reklama

  • I tak za kilogram fileta z dorsza zapłacimy średnio od 58 do 62 złotych.
  • Filet z tołpygi białej jest już nieco tańszy i kosztuje około 27 złotych za kilogram.

Najdroższą rybą jest tradycyjnie łosoś. Gości on coraz częściej na wigilijnych stołach. Mięso łososia doceniane jest ze względu na brak ości. Średnia cena surowego fileta wynosi od 80 do 85 złotych. Filety śledziowe a'la matias w zalewie. Ich cena utrzymuje się na stałym poziomie. W porównaniu z latami ubiegłymi wzrosła maksymalnie o 2 złote. Dziś za kilogram trzeba zapłacić 15 zł. 

  • Płaty śledziowe marynowane natomiast kosztują około 18 -19 zł/kg. 

Jak wyglądają ceny żywych ryb na targowisku w Jarocinie? 

Dziś żywe ryby możemy kupić na jarocińskim targowisku tylko u jednego sprzedawcy. Niestety sprawdziły się prognozy producentów. Ceny od ubiegłego roku poszły w górę i są nadal niestabilne, co oznacza, że przed świętami ich cena może pójść jeszcze w górę. 

reklama

Obecnie za kilogram suma zapłacimy 45 zł, szczupaka i jesiotra również 45 zł/kg, amura - 23 zł, tołpygi - 14 zł/kg. Lin kosztuje 30 zł/kg, a karp 23 zł/kg.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama