reklama

Witamina D - ważna w każdym momencie życia

Opublikowano:
Autor:

Witamina D - ważna w każdym momencie życia - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Zarówno niedobór witaminy D, jak i jej nadmiar doprowadzają do dysfunkcji naszego życia.

85% Europejczyków ma obniżony poziom witaminy D. Uczestnictwo witaminy D w wielu procesach biochemicznych organizmu powoduje, że jej niedobór zaburza nasze funkcjonowanie. - Skutki niedoborów są szczególnie groźne u kobiet ciężarnych i w okresie karmienia piersią, u osób starszych (zdolność syntezy witaminy D jest bardzo obniżona), u kobiet w okresie menopauzalnym, u dzieci (w okresie wzrostu jest zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D), u ludzi z nadwagą, u wszystkich w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasłonecznienie jest dużo mniejsze - tłumaczy Anna Rudnicka, kierowniczka jarocińskiego laboratorium.

Niedobór witaminy D: osłabia organizm, układ odpornościowy, wzmaga zapalenia skóry, spojówek, powoduje krzywicę u dzieci, u dorosłych jest przyczyną odwapnienia, rozmiękczania kości, osteoporozy. U kobiet w ciąży niedobór witaminy D wpływa na nietolerancję glukozy, cukrzycę ciążową, rzucawkę przedporodową, często wpływa na przedwczesny poród. W pierwszym trymestrze ciąży wywołuje zapalenia pochwy. U płodu osłabia układ szkieletowy, powoduje rozmiękanie potylicy, jest przyczyną krzywicy po urodzeniu, zaburza rozwój zawiązków zębowych. U dzieci stanowi zagrożenie astmą i cukrzycą dziecięcą.

Nadmiar witaminy D wywołuje nudności, wymioty, bóle brzucha, bóle stawów i mięśni, biegunki, częste oddawanie moczu, osłabienie ogólne.

Częste oznaczanie poziomu witaminy D w laboratorium pozwala na monitorowanie naszego organizmu, jego lepsze poznanie celem oceny, czy należy zastosować suplementację, czy zastosować odpowiednią dietę. - Należy pamiętać, że wymagany jest poziom w granicach norm, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar doprowadza do dysfunkcji naszego życia- dodaje Anna Rudnicka.

Jak można uzupełnić poziom witaminy D:

- jeść produkty bogate w witaminę D2 (żółtko jaja, grzyby, makrele, łososie, sardynki, produkty zbożowe), źródłem witaminy D3 natomiast jest olej z wątroby dorsza (tran),

- nasłoneczniać się (w ten sposób zwiększamy poziom witaminy D3)

- farmakologicznie

Suplementacja jest konieczna, jeżeli mamy małą ekspozycję na słońce. Promienie słoneczne pochłaniane przez skórę wytwarzają witaminę D3 (w procesie metabolizmu cholesterolu).

 

Witamina D reguluje:

- utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu w organizmie ludzkim - wapń i fosfor w okresie niemowlęcym i dziecięcym jest niezbędny w tworzeniu kości i zębów,

- twórcze procesy w szpiku kostnym, a także produkcję insuliny, która wpływa na poziom glukozy,

wzmacnia:

układ immunologiczny, nerwowy, mięśniowy (w tym pracę serca),

zapobiega:

nowotworom prostaty, piersi, jelita;

wykazuje:

właściwości przeciwbakteryjne.

Zbadaj sobie poziom witaminy D - zobacz, czy masz jej wystarczającą ilość

Niedobór ˂20 ng/ml

Niewystarczający 20-29 ng/ml

Wystarczający 30-100 ng/ml

Potencjalnie toksyczny ˃100 ng/ml

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo