Upiec, czy kupić – to pytanie, które przed świętami zadaje sobie wielu zapracowanych. Dylemat jest tym większy, że cukiernie oferują coraz lepsze wypieki. Biorąc jednak pod uwagę cenę, jaką przychodzi nam zapłacić za kawałek ciasta, wielu z nas nie ma wątpliwości, że bardziej opłaci się zrobić je w domu.
Co jednak, jeżeli kucharz czy kucharka mają "dwie lewe ręce" do pieczenia? Cukiernicy przekonują, że warto skorzystać ze sprawdzonych receptur babć lub cioć. Można też skorzystać z przepisu z internetu. Postępując krok po kroku zgodnie z zasadami, będziemy mogli cieszyć się udanym, własnoręcznie upieczonym ciastem. My podpowiadamy, co zrobić, by było nie tylko smacznie, ale również łatwo i przyjemnie.
Dzięki praktycznym akcesoriom cukierniczym i kuchennym możemy eksperymentować lub pójść w klasykę i wyczarować świąteczne ciasta, które znamy z dzieciństwa – mazurki z wierzbową palmą z bakalii, babki obficie polane lukrem czy keksy. Aby wszystko się udało, pamiętajmy o zaopatrzeniu się w produkty, które ułatwią to zadanie – papier do pieczenia, papierowe foremki, uniwersalne woreczki ze struną czy folię aluminiową. Zastosowanie niektórych akcesoriów może nas miło zaskoczyć – przekonuje Marta Krokowicz, ekspertka związana z marką Paclan.
Jeżeli chodzi o wielkanocne przysmaki, to na pewno w wielu domach prym wiedzie mazurek. Dodajmy, że ten rodzaj ciasta w wersji orzechowej doczekał się nawet
zaszczytnego miejsca na „liście produktów tradycyjnych” stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Mazurek nie taki straszny. Wystarczy stosować się do tych porad
Za co uwielbiamy mazurki? Na pewno za ich smak – zazwyczaj kruche ciasto jest posmarowane ciężką, słodką masą, np. kajmakową, orzechową lub migdałową – oraz za strojność – wierzch zdobią mozaiki wykonane z kandyzowanych owoców czy orzechów. O czym trzeba pamiętać, przygotowując mazurek wielkanocny? Przede wszystkim o tym, by składniki na ciasto łączyć ze sobą, kiedy te są w temperaturze pokojowej. W przypadku kruchego ciasta na mazurek, masło powinno być mocno schłodzone, zimne. Dzięki temu mąka nie wchłonie tłuszczu, a wypiek będzie miał odpowiednią twardość.
Jeśli przygotowujemy ciasto, które wymaga schłodzenia, pamiętajmy o tym, by odpowiednio je zabezpieczyć przed zeschnięciem. Przyda nam się do tego folia spożywcza, którą możemy przykryć miseczkę lub zawinąć w nią ciasto bezpośrednio – podpowiada Marta Krokowicz.
Ponadto zamiast tradycyjnej mąki pszennej możemy użyć krupczatki typ 450. Gruboziarnista mąka, która w konsystencji przypomina kaszkę, zapewni lepszą kruchość. Aby papier do pieczenia lepiej się dopasował do kształtu blaszki, najlepiej wcześniej zgnieść go w dłoni, a następnie rozłożyć w blaszce. Bez względu na to, czy mamy papier w arkuszach, czy na rolce, warto odpowiednio dopasować go do foremki – oszczędzi nam to frustracji, szczególnie przy pieczeniu płynnych ciast. Jeśli mamy tortownicę, złóżmy papier kilkukrotnie – zawsze w połowie, aż zostanie nam trójkąt. Dzięki temu papier dopasuje się do okrągłej formy.
Warto przyciąć brzegi tak złożonego papieru, by nie spaliły się podczas pieczenia, w przypadku keksówek warto złożyć papier przy użyciu samej blaszki – wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zgiąć papier do pieczenia na jej krawędziach – podpowiada ekspertka.
Babka, czyli ciasto, które nie może nie wyjść
Kolejnym ciastem, bez którego nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu, jest babka. Jej rodzajów jest wiele: piaskowa, cytrynowa, majonezowa czy też marmurkowa. Na pewno każda pięknie prezentuje się na stole, co jest zasługą ozdobnej formy z kominem i przybrania – lukier lub polewa czekoladowa, która spływa po wgłębieniach w cieście. Mówi się, że piaskowa babka zawsze się udaje, warto zastosować te triki: Pamiętajmy o dobrym wysmarowaniu wewnętrznej strony blaszki tłuszczem i obsypaniu bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywrze do formy. Ponadto jeśli nie mamy okrągłej, specjalnej formy, wykorzystajmy klasyczną keksówkę. Zaoszczędzimy sobie mycia, jeśli wybierzemy podłużną foremkę wykonaną z aluminium lub papieru.– Jednorazowe foremki to nie tylko ułatwienie pod kątem czystości, ale też idealne rozwiązanie wtedy, gdy podczas świąt planujemy spotkania rodzinne poza domem. Niejednokrotnie zdarza się, że blaszki, miski, talerze giną w gąszczu pozostałych naczyń podczas świątecznych spędów. Wypieki umieszczone w jednorazowych foremkach oszczędzą nam stresu, że nasza ulubiona, lub też jedyna foremka, przepadnie na dobre – radzi Marta Krokowicz. Jak dodaje, jeśli chcemy przystroić ciasto kawałkami orzechów, wrzućmy je do woreczka z zamknięciem strunowym i potłuczmy za pomocą kuchennego młotka. Będzie szybciej i czyściej niż w przypadku krojenia ich nożem.
Tiramisu nie tylko dla kawoszy
Tiramisu to włoski deser, który może być alternatywą dla ciężkich ciast i pracochłonnych wypieków. Jeżeli uważacie, że zarówno babka, jak i mazurek to coś, co przekracza wasze cukiernicze możliwości, proponujemy biszkopty zanurzone w kawie z delikatnym kremem z mascarpone. Jest to również alternatywa dla szczególnie zabieganych, bo dodajmy, że tiramisu robi się w zaledwie 30 minut. Możemy przygotować je w tradycyjnej blaszce lub podać je w pucharkach, szklankach lub też małych słoiczkach, dzięki czemu prezentują się efektownie. Od czego zacząć? Od kawy.
Przygotujmy mocny napar z kawy, który nada wyrazistego smaku biszkoptom. Warto wykorzystać do tego klasyczne filtry, a fusy, które zostaną po takim zaparzaniu, wykorzystać do zrobienia przedświątecznego peelingu albo jako nawóz do kwiatów – tłumaczy Marta Krokowicz.
Ubijając pianę z białek do kremu, pamiętajmy, by dodać do niej szczyptę soli, która poprawi jej sztywność. Aby zapobiec chlapaniu masy, wystarczy nałożyć na misę perforowaną ściereczkę kuchenną i wbić w nią haki miksera. Zadziała jak osłona. Zamiast nakładać masę na wierzch deseru szpatułką, umieśćmy ją w rękawie cukierniczym z osobną tylką lub przelejmy do sztywnej torebki z wyciętym otworem i wyciskajmy pojedyncze stożki. Na koniec posypmy kakao i gotowe!
ZOBACZ TEŻ
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.