Najzdrowsze ryby na Wigilię. Karp, łosoś, a może sandacz?

Opublikowano:
Autor:

Najzdrowsze ryby na Wigilię. Karp, łosoś, a może sandacz? - Zdjęcie główne
Autor: archiwum portalu | Opis: Najzdrowsze ryby na Wigilię. Karp, łosoś, a może sandacz?

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościRyby na wigilijnym stole to absolutny kulinarny must-have. Zaś karp to niekwestionowany król świątecznej kolacji. Jednak warto postawić na zdrowe alternatywy choćby takie jak sandacz czy łosoś. Podpowiadamy kilka propozycji, które świetnie wpiszą się w menu. Wskazujemy też najzdrowsze ryby dla naszego serca, mózgu i figury.
reklama

Karp - zdrowy klasyk wigilijnego stołu

Wigilia bez karpia? Trudno to sobie u nas wyobrazić. Ta ryba króluje w święta na naszych stołach. I słusznie, bo karp ma delikatne, kruche, białe mięso i można go przyrządzać na wiele sposobów. Trzeba jednak przyznać, że wiele osób zniechęca duża liczba ości oraz "mulisty” aromat. Ale i na to jest rada.

reklama

Remedium na ości jest bardzo proste. Trzeba kupić filet. Zaś niechcianego aromatu można się pozbyć mocząc rybę przez kilka godzin w mleku, maślance lub wodzie z cytryną i cebulą.

Co ważne - karp jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Zawiera mało tłuszczu, dużo białka, kwasów omega-3 i omega-6, witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

Dlaczego warto postawić na łososia?

Na świątecznym stole świetnie sprawdzi się też łosoś. Można go podać w sosie jogurtowo-koperkowym, miodowej marynacie, z chrzanem lub w formie pieczonej. Ma niewiele ości i jest bardzo wartościowy: dostarcza witamin z grupy B, a także A, D i E. Jest bogaty w potas, jod, selen oraz kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają pracę mózgu, serca i wzrok. Pomaga też regulować poziom cukru, dlatego polecany jest diabetykom. Dzięki przeciwutleniaczom i zdrowym tłuszczom wspiera kondycję skóry, opóźniając jej starzenie.

reklama

Lekka i zdrowa alternatywa dla karpia

Sandacz to jedna z najlepszych ryb, które można wybrać na wigilijną kolację. Jest chudy, lekkostrawny i ma niewiele ości, dlatego świetnie sprawdza się w diecie. Wspiera metabolizm, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko arytmii, a dzięki selenowi spowalnia procesy starzenia. Na świąteczny stół pasuje w wersji pieczonej, w galarecie, z warzywami lub w sosie śmietanowym - to doskonała alternatywa dla karpia, zwłaszcza dla osób ze stłuszczeniem wątroby i wysokim cholesterolem.

Wartościowa ryba o wielu kulinarnych odsłonach

Śledź to nieodzowny element świątecznego menu, a dzięki kwasom omega wspomaga pracę mózgu, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów. Jest szczególnie polecany osobom z wysokim cholesterolem, a obecność potasu i miedzi wspiera metabolizm, usuwa nadmiar wody z organizmu i działa przeciwbakteryjnie. Na Wigilii sprawdzi się w tradycyjnej śmietanie, zalewie, rolmopsach, a także w nietypowych odsłonach, np. z rodzynkami, chrzanem czy po japońsku.

reklama

Ryby na co dzień, a nie tylko od święta

Podczas świąt Bożego Narodzenia na stołach królują halibut, mintaj, szczupak, łosoś, sandacz, pstrąg, dorsz czy tołpyga - wybór jest naprawdę ogromny. Ryby można smażyć, piec, grillować, przygotować w galarecie lub podać w klasycznej wersji, np. śledzie pod pierzynką. Warto pamiętać, że ryby to nie tylko smak świąt, ale przede wszystkim cenne źródło białka, kwasów omega-3, witamin i minerałów, dlatego powinny pojawiać się w naszej diecie przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo