Motywem przewodnim konkursu była kurka - symbol domowego ciepła i gościnności. W kulinarnych zmaganiach udział wzięły cztery koła: KGW Wojciechowo, KGW Gola, KGW Łowęcice oraz KGW Brzostów. Każde z nich postawiło na inne smaki i receptury.
W ramach degustacji uczestnicy Gminnych Dożynek w Wojciechowie mogli spróbować wyjątkowych smaków ukrytych w starannie przygotowanych potrawach. Zaproponowane przez KGW dania oceniało jury w składzie: przewodniczący Bartosz Banaszak, burmistrz Jaraczewa, Karol Banaszak, zastępca burmistrza Jaraczewa, Bożena Rataj, sołtys Wojciechowa oraz Damian Walkowiak, pracownik w jaraczewskim urzędzie. Jury oceniało prezentację potraw, ich smak i sposób podania.
Ostatecznie nagrody powędrowały do wszystkich kół, a każde otrzymało voucher w wysokości 700 złotych. Konkurs miał na celu nie tylko promocję lokalnych smaków, ale również aktywizację mieszkańców oraz integrację społeczności wiejskich.
- Jesteśmy zadowolone, że mogłyśmy wziąć udział w konkursie i zaprezentować nasze kulinarne potrawy. Organizatorzy zapewnili nam produkty, a my między sobą mogłyśmy wymienić się przepisami, a przede wszystkim mile spędzić czas i oczywiście zdobyć wartościowy voucher, który na pewno nam się przyda. Bardzo fajnie, że na podium stanęły wszystkie koła - opisuje jedna z uczestniczek konkursu.
Poszczególne koła przygotowały:
- KGW Łowecice - pierś z kurczaka w sosie kurkowym,
- KGW Brzostów - strogonow z kurczakiem, sałatka królewska
- KGW Gola - faszerowane udka z kurczaka , zupa „Golski RedBull doda Ci skrzydeł”
- KGW Wojciechowo - bigos.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.