Jak precyzują pomysłodawcy - celem konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny” jest wyłonienie i wyróżnienie najciekawszych przepisów potraw z gęsiną w roli głównej oraz promocja tradycji przygotowywania dań z gęsiny w okresie obchodów imienin Św. Marcina.
Ocenie podlegać będą przepisy (wraz z opisem ich pochodzenia) oraz zdjęcia gotowych potraw. W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.
Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia.
Potrawy z gęsiny. Konkurs kulinarny
Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów, wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy, załączając zdjęcie i wysyłając na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl.
Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany (elektronicznie lub odręcznie) formularz (do pobrania TUTAJ), wraz z załączonymi 1-3 zdjęciami własnego autorstwa (lub zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem najpóźniej do dnia 10 listopada.
Wszyscy uczestnicy konkursu na przepisy na dania i przekąski z gęsiny ubiegają się o trzy nagrody finansowe:
- 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 złotych
- 2 miejsce – nagroda w wysokości 300 złotych
- 3 miejsce – nagroda w wysokości 200 złotych
Fundatorem nagród pieniężnych w konkursach jest Instytut Skrzynki. Na laureatów czekają także vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i upominki od Powiatu Poznańskiego oraz Instytutu Skrzynki.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez organizatorów w dniu 21 listopada na stronie www.instytutksrzynki.pl, www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na Facebooku. Także na stronie szlaku zostaną opublikowane wybrane przepisy zgłoszone w konkursie.
Konkursy organizowane są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
ZOBACZ TEŻ
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.