"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Zupa z białych warzyw - przepisem podzieliło się KGW Góra
Składniki:
- pół kalafiora - ok. 450 g
- biała część pora - ok. 500 g
- 6 ziemniaków - ok. 500 g
- 1/4 selera - ok. 180 g
- 2 pietruszki - ok. 250 g
- 4 ząbki czosnku - ok. 20 g
- 3 szkl. bulionu - ok. 750 ml
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, por i czosnek. Podsmażyć.
- Dodać bulion i obrane warzywa pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. Dodać różyczki kalafiora i gotować, aż będzie miękki.
- Na koniec dodać sok z cytryny i śmietanę.
- Gotową zupę zmiksować na gładko, dodać przyprawy.
- Zupę podawać z grzankami, posypaną zieloną pietruszką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.