"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Sernik Teściowej - przepisem podzieliło się KGW Łukaszewo
Spód sernika
Składniki:
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Utrzeć masło, żółtka i cukier puder.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
- Włożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
- Podpiec w temp. 180 C, góra i dół, czas 15-20 minut.
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku
- ser mascarpone 250 g
- 6 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 9 białek
- 1 szklanka cukru
- Ser, mascarpone, żółtka, cukry waniliowe, budynie, mleko i olej zmiksować na gładką masę.
- Dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
- Włożyć na podpieczony spód i piec w 160 C, góra i dół, 50-60 minut.
- Udekorować według uznania.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.