„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Sernik na biszkopcie - przepisem podzieliło się KGW Szczonów
Składniki:
- 1 kg sera śmietankowego
- 3/4 l śmietany kremówki
- 8 jaj
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 5 łyżek kaszki błyskawicznej
- sok z 1/2 cytryny lub olejek
- cukier waniliowy
- 30 dag cukru (1,5 szklanki)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- Śmietanę ubić, resztę składników na masę zmiksować, dodać śmietanę.
- Na biszkopt ubić razem 3 jajka z 3 łyżkami cukru, dodać potem mąkę.
- Piec do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C, z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwi piekarnika.
- Biszkopt można wyjąć z piekarnika po 10 minutach.
- Na upieczony biszkopt wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180-190 C.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.