reklama

Rolada makowa od Koła Gospodyń Wiejskich w Strzyżewku. W sam raz na Boże Narodzenie

Opublikowano:
Autor:

Rolada makowa od Koła Gospodyń Wiejskich w Strzyżewku. W sam raz na Boże Narodzenie - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzyżewku (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskiePrzepisem w sam raz na zbliżające się święta Bożego Narodzenia podzieliło się z nami Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzyżewka. Znalazł się on w "Przepiśniku" wydanym przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Tym razem mamy propozycję na pyszne ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia. Według tradycyjnych wierzeń mak miał przyciągać bogactwo. Był uważany za symbol płodności, pomyślności i dostatku. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to i tak przepis warto wypróbować. 

Rolada makowa - przepisem podzieliło się KGW Strzyżewko

reklama

Składniki
 
Ciasto
  • 75 dag mąki
  • 4 jaja
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
Masa
  • 1/2 kg maku białego lub niebieskiego
  • 4-6 łyżek miodu naturalnego
  • 2 cukry migdałowe
  • 2 chlebki marcepanowe
  • 3/4 kostki margaryny
  • orzechy,
  • rodzynki,
  • śliwki,
  • żurawina (lub inne bakalie)
Wykonanie
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki.
  • Zostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie dodać do mąki i wyrobić ciasto, zrobić kulę.
  • Włożyć je do zimnej wody i czekać aż wypłynie (ok. pół godziny).
  • Następnie rozwałkować ciasto.
  • Mak zmielić. 
  • Włożyć do garnka wszystkie składniki na masę makową i powoli podgrzewać aż do połączenia się składników.
  • Wyłożyć masę makową na ciasto i zawinąć.
  • Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama