„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Rolada makowa - przepisem podzieliło się KGW Strzyżewko
- 75 dag mąki
- 4 jaja
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 25 dag margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 1/2 kg maku białego lub niebieskiego
- 4-6 łyżek miodu naturalnego
- 2 cukry migdałowe
- 2 chlebki marcepanowe
- 3/4 kostki margaryny
- orzechy,
- rodzynki,
- śliwki,
- żurawina (lub inne bakalie)
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki.
- Zostawić do wyrośnięcia.
- Następnie dodać do mąki i wyrobić ciasto, zrobić kulę.
- Włożyć je do zimnej wody i czekać aż wypłynie (ok. pół godziny).
- Następnie rozwałkować ciasto.
- Mak zmielić.
- Włożyć do garnka wszystkie składniki na masę makową i powoli podgrzewać aż do połączenia się składników.
- Wyłożyć masę makową na ciasto i zawinąć.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.