„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Pulpeciki w sosie pomidorowym - przepisem podzieliło się KGW Wysogotówek
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- 1 litr wody
- 2 łyżki Vegety
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju.
- Odstawić do ostudzenia.
- Do dużej miski włożyć mięso mielone.
- Dodać zeszkloną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą oraz mleko.
- Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
- Dokładnie wymieszać całość, aż składniki się połączą.
- Z powstałej masy uformować małe kulki.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej bułki tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki z każdej strony, aż się zarumienią.
- Po usmażeniu odłożyć je na bok.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Do cebuli i czosnku dodać koncentrat pomidorowy i cukier.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Do sosu włożyć usmażone wcześniej pulpeciki.
- Dusić całość na małym ogniu przez 15-20 minut, aby mięso dobrze przeszło sosem i było miękkie
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.