reklama

Pulpeciki w sosie pomidorowym proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotówku

Opublikowano:
Autor:

Pulpeciki w sosie pomidorowym proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotówku - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotówku (gmina Kotlin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskiePowoli zbliżamy się do końca "Przepiśnika" wydanego przez "Gazetę Jarocińską". Dzisiaj propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Wysogotówku. Jak przystało na organizację z gminy, która słynie z pomidorów, panie proponują coś właśnie z wykorzystaniem tego warzywa, ale w wersji koncentratu, więc z jego wypróbowaniem nie trzeba czekać do lata.
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama

Pulpeciki w sosie pomidorowym - przepisem podzieliło się KGW Wysogotówek

 
Składniki
 
Pulpeciki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki Vegety
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
 
Pulpeciki
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju.
  • Odstawić do ostudzenia.
  • Do dużej miski włożyć mięso mielone.
  • Dodać zeszkloną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą oraz mleko.
  • Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
  • Dokładnie wymieszać całość, aż składniki się połączą.
  • Z powstałej masy uformować małe kulki.
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej bułki tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki z każdej strony, aż się zarumienią.
  • Po usmażeniu odłożyć je na bok.
Sos pomidorowy
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Do cebuli i czosnku dodać koncentrat pomidorowy i cukier.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Do sosu włożyć usmażone wcześniej pulpeciki.
  • Dusić całość na małym ogniu przez 15-20 minut, aby mięso dobrze przeszło sosem i było miękkie
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

 

 

 

reklama
SONDA

Gdzie najczęściej robisz zakupy spożywcze?

Zagłosowało 244 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 25.11.2024 od godz 13:58
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama