„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu.
Chleb - przepisem podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich w Witaszycach
Składniki (na 2 keksówki dł. 30 cm)
- 1 kg mąki pszennej typ 500 lub 550 (można również użyć mąki pełnoziarnistej, orkiszowej lub gryczanej)
- 1 l letniej wody
- 60 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 4 łyżki oleju
- ziarna według gustu np.: 1 szklanka słonecznika, 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka siemienia lnianego
Wykonanie:
- Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Wszystkie składniki wymieszać (nie wyrabiać) i przełożyć do keksówek (posypać wierzch nasionami).
- Włożyć do zimnego piekarnika, piec 1,15 godziny w temp. 180 C, góra i dół.
- Po wyciągnięciu z pieca wyłożyć chleb z keksówki na kratkę, żeby odparował.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.