„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. Przepisy są też dostępne w formie e-booka.
Zupa ziemniaczana - przepisem podzieliło się KGW Zalesie
Składniki
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 seler naciowy pokrojony w słupki
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- 1 por pokrojony w plastry
- 2 pietruszki pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- pieprz mielony
Wykonanie
- Marchew, seler naciowy i połowę ziemniaków ugotować na parze.
- Do drugiego garnka włożyć masło i podsmażyć z porem i cebulą.
- Wlać bulion warzywny i dodać resztę ziemniaków.
- Gotować do zmiękczenia.
- Po ugotowaniu zblendować i dodać śmietankę.
- Na końcu dodać warzywa ugotowane na parze.
- Doprawić solą i pieprzem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.