reklama

Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowyi

Opublikowano:
Autor:

Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowyi - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkowyi (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieDzisiaj propozycja na kolejne danie obiadowe, wybrana tym razem przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wilkowyi. Panie proponują, aby mięso zrobione według ich przepisu podać z kluskami śląskimi oraz zielonymi szparagami, polanymi sosem beszamelowym. Ten oraz inne pomysły na dania znajdziecie w "Przepiśniku" wydanym przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. 

Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu - przepisem podzieliło się KGW Wilkowyja

reklama


Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
 

Wykonanie

  • Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na grube dwucentymetrowe plastry.
  • Każdy plaster bardzo delikatnie rozgnieść otwartą dłonią, a potem posypać tymiankiem lub rozmarynem, posolić i popieprzyć z obu stron.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  • Na rozgrzany tłuszcz kłaść polędwiczki i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odłożyć.
  • Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucić 1 łyżkę masła.
  • Następnie podsmażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki.
  • Gdy będą szkliste, dolać bulion i wino.
  • Zredukować prawie o połowę.
  • Trochę płynu wymieszać ze śmietaną (hartowanie) i wlać całość do sosu.
  • Dodać musztardę, pieprz z zalewy, wyciśnięty ząbek czosnku.
  • Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Łyżkę mąki rozetrzeć z łyżką miękkiego masła.
  • Dodać do sosu i rozpuścić.
  • Gdy sos się zagotuje, włożyć usmażone polędwiczki.
  • Gotować przez około 15-25 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo