„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu - przepisem podzieliło się KGW Wilkowyja
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cebule szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2-3 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na grube dwucentymetrowe plastry.
- Każdy plaster bardzo delikatnie rozgnieść otwartą dłonią, a potem posypać tymiankiem lub rozmarynem, posolić i popieprzyć z obu stron.
- Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy.
- Na rozgrzany tłuszcz kłaść polędwiczki i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odłożyć.
- Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy jej) wrzucić 1 łyżkę masła.
- Następnie podsmażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę szalotki.
- Gdy będą szkliste, dolać bulion i wino.
- Zredukować prawie o połowę.
- Trochę płynu wymieszać ze śmietaną (hartowanie) i wlać całość do sosu.
- Dodać musztardę, pieprz z zalewy, wyciśnięty ząbek czosnku.
- Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Łyżkę mąki rozetrzeć z łyżką miękkiego masła.
- Dodać do sosu i rozpuścić.
- Gdy sos się zagotuje, włożyć usmażone polędwiczki.
- Gotować przez około 15-25 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.