reklama

"Paprykę faszerowaną po jaraczewsku" poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Jaraczewa

Opublikowano:
Autor:

"Paprykę faszerowaną po jaraczewsku" poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Jaraczewa - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Jaraczewa (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskiePapryka faszerowana to propozycja w sam raz na jesienny obiad. Jak ją przygotować radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Jaraczewie. To kolejna propozycja z "przepiśnika" wydanego przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.

reklama
W kolejnym odcinku naszego cyklu publikujemy recepturę na smaczną paprykę, który został wypróbowany i polecony nam przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Jaraczewa. Smaczne danie na ciepło z pewnością rozgrzeje nas w te jesienne dni. 

Papryka faszerowana z mięsem mielonym i ryżem po jaraczewsku - przepisem podzieliło się KGW Jaraczewo

 
Składniki:
  • 10 szt. papryki (większe)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 szt. cebuli
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • suszona natka pietruszki
  • ryż 200 g
  • 2 jajka
  • 250 g żółtego sera
  • 3 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia
  • sól 
  • pieprz
 
Wykonanie:
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie, według opisu na opakowaniu.
  • Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
  • Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
  • Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3-5 minut.
  • Zdjąć z ognia, przestudzić lekko, dodać jajko, ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem (czyli kapelusz). Oczyścić z gniazd nasiennych. Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
  • Papryki napełnić przygotowaną masą, dodatkowo na każdą paprykę nałożyć  starty żółty ser.
  • Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i przykryć plastrami pomidora.
  • Do naczynia wlać 1 szklankę wody.
  • Piec w 160 C przez około 50-60 minut pod przykryciem.
  • Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.
  • Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama