"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Papryka faszerowana z mięsem mielonym i ryżem po jaraczewsku - przepisem podzieliło się KGW Jaraczewo
- 10 szt. papryki (większe)
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 szt. cebuli
- przyprawa do mięsa mielonego
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- suszona natka pietruszki
- ryż 200 g
- 2 jajka
- 250 g żółtego sera
- 3 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia
- sól
- pieprz
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, według opisu na opakowaniu.
- Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć.
- Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz przyprawę do mięsa mielonego.
- Na koniec dodać suszoną natkę pietruszki i smażyć jeszcze około 3-5 minut.
- Zdjąć z ognia, przestudzić lekko, dodać jajko, ugotowany odcedzony ryż i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Papryki umyć i odciąć części z ogonkiem (czyli kapelusz). Oczyścić z gniazd nasiennych. Wnętrze doprawić delikatnie solą, pieprzem oraz skropić olejem rzepakowym z czosnkiem i bazylią.
- Papryki napełnić przygotowaną masą, dodatkowo na każdą paprykę nałożyć starty żółty ser.
- Tak przygotowane papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i przykryć plastrami pomidora.
- Do naczynia wlać 1 szklankę wody.
- Piec w 160 C przez około 50-60 minut pod przykryciem.
- Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i dalej piec bez przykrycia włączając termoobieg.
- Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem ketchupu lub jakiegoś innego sosu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.