„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu.
Pancakes z gotowanych ziemniaków - przepisem podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich Wola Książęca
To danie można zrobić wykorzystując ziemniaki, które zostaną od obiadu. To dobry pomysł, aby nie marnować żywności.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g masła klarowanego
- sól i cukier do smaku
- Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę i przestudzić.
- Dodać rozmącone jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i cukier - jak na słodko.
- Masę wyrobić, zwilżonymi dłońmi formować małe placuszki.
- Rozgrzać masło na patelni i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
- Serwować na różne sposoby: na ciepło posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z mascarpone i owocami lub z twarożkiem i sałatką.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.