reklama

"Pączki według przepisu prababci" od Koła Gospodyń Wiejskich w Kadziaku

Opublikowano:
Autor:

"Pączki według przepisu prababci" od Koła Gospodyń Wiejskich w Kadziaku - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Kadziaku (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieTradycyjne pączki na maśle według przepisu prababci polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kadziaku. Jak je zrobić? Dokładne instrukcje - zawarte w "przepiśniku" wydanym przez "Gazetę Jarocińską" - znajdziecie poniżej.
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.

reklama
Tymczasem publikujemy recepturę na pączki sprawdzony przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kadziaka. Aby go wypróbować nie trzeba jednak czekać na karnawał. 

Tradycyjne pączki na maśle z powidłami (według przepisu prababci) - przepisem podzieliło się KGW Kadziak

 
Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 80 g masła
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
  • smalec
  • powidła swojego wyrobu
  • według uznania lukier cytrynowy lub cukier puder
Wykonanie:
  • Przygotować zaczyn - lekko ciepłe mleko z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki.
  • Roztopić masło.
  • Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na kąpieli wodnej.
  • Mąkę wsypać do miski, a następnie dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, podczas wyrabiania dodać roztopione masło.
  • Wyrabiać ciasto na gładką elastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i dalej wyrabiać.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną stolnicę i rozwałkować na ok. centymetr i wykrawać krążki o średnicy 7 cm.
  • Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami, brzegi dobrze zlepiając.
  • Pączki układać na stolnicy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pączki powinny być lekkie i puszyste.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony.
  • Pączki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
  • Wedle uznania polukrować lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama