"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Tradycyjne pączki na maśle z powidłami (według przepisu prababci) - przepisem podzieliło się KGW Kadziak
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 80 g masła
- 500 g mąki
- 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
- smalec
- powidła swojego wyrobu
- według uznania lukier cytrynowy lub cukier puder
- Przygotować zaczyn - lekko ciepłe mleko z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki.
- Roztopić masło.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na kąpieli wodnej.
- Mąkę wsypać do miski, a następnie dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, podczas wyrabiania dodać roztopione masło.
- Wyrabiać ciasto na gładką elastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus i dalej wyrabiać.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną stolnicę i rozwałkować na ok. centymetr i wykrawać krążki o średnicy 7 cm.
- Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami, brzegi dobrze zlepiając.
- Pączki układać na stolnicy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pączki powinny być lekkie i puszyste.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony.
- Pączki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
- Wedle uznania polukrować lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.