"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Pączki z pigwą - przepisem podzieliło się KGW Dąbrowa
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 żółtka i jedno całe jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 kostki margaryny
- konfitura z pigwy
- Do miski wrzucić drożdże z cukrem, wymieszać kałką.
- Dodać olej, jajka i mieszać.
- Mleko podgrzać i wlać do ciasta.
- Następnie dodać mąke i roztopioną margarynę.
- Wyrobić ciasto ręką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Formować pączki, każdy nadziewać konfiturą z pigwy.
- Piec na oleju na złoty kolor.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.