„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Babeczki mięsne z jajkiem przepiórczym z kremem chrzanowym - przepisem podzieliło się KGW Siedlemin
Składniki
Babeczki
• 500 g karkówki
• 500 g piersi z indyka
• 16 jajek przepiórczych
• duża cebula
• 3 łyżki majonezu
• zioła prowansalskie
• 2 łyżki bułki tartej
• sól, pieprz
• 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 2/3 szklanki zimnej wody
• olej do smażenia
krem
• 200 g twarogu półtłustego
• 6 łyżek sosu chrzanowego
• 2 łyżki tartego chrzanu
• natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie
Babeczki
- Jajka przepiórcze ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka.
Mięso zmielić. - Do zmielonego mięsa dodać podduszoną cebulkę, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 3/4 szklanki zimnej wody.
- Składniki zmieszać, aż się połączą.
- Przygotować foremki do muffinek i do każdej foremki włożyć na spód trochę mięsnej masy.
- Na to ułożyć jajko przepiórcze, a następnie wypełnić foremkę masą mięsną.
- Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C i piec około 30-40 minut aż do zrumienienia.
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, zmieszać i pozostawić do ostudzenia.
- Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać do niego sos chrzanowy, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu.
- Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Upieczone babeczki udekorować kremem chrzanowym, natką pietruszki.
- Można też posypać papryką słodką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.