reklama

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym. Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Siedleminie

Opublikowano:
Autor:

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym. Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Siedleminie - Zdjęcie główne

Koła Gospodyń Wiejskich w Siedleminie (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieMięsne babeczki z jajkiem przepiórczym wewnątrz i kremem chrzanowym na zewnątrz - to smakowita propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Siedleminie. Poniżej znajdziecie składniki i opis wykonania zaczerpnięty z "Przepiśnika", czyli wydawnictwa "Gazety Jarocińskiej".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Tym razem mamy propozycję na pyszną przekąskę.

 

Babeczki mięsne z jajkiem przepiórczym z kremem chrzanowym - przepisem podzieliło się KGW Siedlemin

reklama

Składniki

Babeczki
•    500 g karkówki
•    500 g piersi z indyka
•    16 jajek przepiórczych
•    duża cebula
•    3 łyżki majonezu
•    zioła prowansalskie
•    2 łyżki bułki tartej
•    sól, pieprz
•    2 łyżeczki gałki muszkatołowej
•    2 łyżeczki ostrej papryki
•    2/3 szklanki zimnej wody
•    olej do smażenia

krem
•    200 g twarogu półtłustego
•    6 łyżek sosu chrzanowego
•    2 łyżki tartego chrzanu
•    natka pietruszki do dekoracji

reklama

Wykonanie

Babeczki

  • Jajka przepiórcze ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka.
    Mięso zmielić.
  • Do zmielonego mięsa dodać podduszoną cebulkę, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 3/4 szklanki zimnej wody.
  • Składniki zmieszać, aż się połączą.
  • Przygotować foremki do muffinek i do każdej foremki włożyć na spód trochę mięsnej masy.
  • Na to ułożyć jajko przepiórcze, a następnie wypełnić foremkę masą mięsną.
  • Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C i piec około 30-40 minut aż do zrumienienia.
Krem 

reklama

  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, zmieszać i pozostawić do ostudzenia.
  • Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać do niego sos chrzanowy, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu. 
  • Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Upieczone babeczki udekorować kremem chrzanowym, natką pietruszki.
  • Można też posypać papryką słodką.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo