"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację w wersji papierowej, nic straconego. Wszystkie przepisy publikujemy na naszym portalu - niebawem zostaną zebrane także w formę e-booka.
Ciasto "Leśny Mech z truskawkami" - przepisem podzieliło się KGW Łowęcice
Składniki:
Ciasto
- 800 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 500 g truskawek
- Szpinak pozostawić na sicie do rozmrożenia, odcisnąć nadmiar wody, następnie zmiksować.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania wlać cienkim strumieniem olej.
- Do masy dodać szpinak, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.
- Ciasto wlać do 30 cm tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 °C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Ubić kremówkę, dodać serek mascarpone, miksować jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy.
- Truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Kilka truskawek pozostawić do dekoracji tortu.
- Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć kremem oraz truskawkami.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.