reklama

"Leśny Mech z truskawkami" proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Łowęcicach

Opublikowano:
Autor:

"Leśny Mech z truskawkami" proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Łowęcicach - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Łowęcicach (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieJak wykonać ciasto "Leśny Mech z truskawkami" radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Łowęcicach. To jedna z blisko 50 receptur w "przepiśniku", wydanym przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację w wersji papierowej, nic straconego. Wszystkie przepisy publikujemy na naszym portalu - niebawem zostaną zebrane także w formę e-booka.

reklama
Tymczasem publikujemy recepturę ciasto "Leśny Mech", ale tym razem w wersji z truskawkami, którą wypróbowały już panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowęcicach. 

Ciasto "Leśny Mech z truskawkami" - przepisem podzieliło się KGW Łowęcice

Składniki:

Ciasto

  • 800 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem

reklama

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g truskawek
Wykonanie:

  • Szpinak pozostawić na sicie do rozmrożenia, odcisnąć nadmiar wody, następnie zmiksować.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania wlać cienkim strumieniem olej.
  • Do masy dodać szpinak, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia składników.
  • Ciasto wlać do 30 cm tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 °C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • Ubić kremówkę, dodać serek mascarpone, miksować jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy.
  • Truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Kilka truskawek pozostawić do dekoracji tortu.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć kremem oraz truskawkami.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama