„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Kaczka z szagówkami i kapustą - przepisem podzieliło się KGW Rusko
Wykonanie:
Kaczka
- Mięso z kaczki umyć i osuszyć.
- Doprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem.
- Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
- Mięso polać roztopionym masłem.
- Włożyć do piekarnika 180 C na 2 godziny.
- 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków przecisnąć przez praskę.
- Dodać 2 jajka, szczyptę soli oraz 1 szklankę mąki.
- Zagnieść ciasto.
- Uformować wałek, następnie kroić skośne jednocentymetrowe kawałki.
- Ugotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
- Główkę czerwonej kapusty poszatkować.
- 2 cebule i 2 jabłka obrać, drobno pokroić i dodać do kapusty.
- Wszystko wrzucić do garnka i przesmażyć na oleju.
- Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu, pół szklanki wody.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.