reklama

Kaczka z szagówkami i kapustą. Propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Rusku

Opublikowano:
Autor:

Kaczka z szagówkami i kapustą. Propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich w Rusku - Zdjęcie główne

Koła Gospodyń Wiejskich w Rusku (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieJak zrobić kaczkę z szagówkami i kapustą to jeden z pomysłów na danie obiadowe, które znalazły się w "Przepiśniku" wydanym przez "Gazetę Jarocińską". Wybrały go dla Was panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rusku
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Tym razem mamy propozycję kolejne na danie mięsne. I co prawda jest to kaczka, ale bynajmniej "cała w buraczkach", jak to było w słynnym wierszyku o Kaczce Dziwaczce autorstwa Jana Brzechwy. 

Kaczka z szagówkami i kapustą - przepisem podzieliło się KGW Rusko

reklama

Wykonanie:
Kaczka

  • Mięso z kaczki umyć i osuszyć.
  • Doprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem.
  • Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
  • Mięso polać roztopionym masłem.
  • Włożyć do piekarnika 180 C na 2 godziny.
Szagówki

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków przecisnąć przez praskę.
  • Dodać 2 jajka, szczyptę soli oraz 1 szklankę mąki.
  • Zagnieść ciasto.
  • Uformować wałek, następnie kroić skośne jednocentymetrowe kawałki.
  • Ugotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
Czerwona kapusta

  • Główkę czerwonej kapusty poszatkować.
  • 2 cebule i 2 jabłka obrać, drobno pokroić i dodać do kapusty.
  • Wszystko wrzucić do garnka i przesmażyć na oleju.
  • Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu, pół szklanki wody.
  • Dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Doprawić solą i pieprzem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama