"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Kaczka z kaszą gryczaną i grzybami - przepisem podzieliło się KGW Dobieszczyzna
Wykonanie:
- Umytą i osuszoną kaczkę dokładnie natrzeć z zewnątrz i wewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić lodówki na noc.
- Suszone grzyby zalać wodą niewiele ponad ich powierzchnię i odstawić na 2 godziny.
- Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojoną w kostkę kaczą wątróbkę i smażyć, aż się zetnie.
- Dodać pokrojone w dużą kostkę, namoczone, suszone grzyby i smażyć aż będą miękkie, a woda odparuje.
- Dodać kaszę gryczaną i natkę pietruszki.
- Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Kaczkę nadziać farszem. Otwór po szyi spiąć wykałaczkami lub zszyć. Przełożyć do formy do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i wlać bulion.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec pierwszą godzinę (do półtorej) pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze godzinę, co 15 minut przewracająć kaczkę i polewając ją wytworzonym sosem.
- Kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.