reklama

Kaczka z farszem - to propozycja potrawy od Koła Gospodyń Wiejskich z Dobieszczyzny

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kaczka z farszem - to propozycja potrawy od Koła Gospodyń Wiejskich z Dobieszczyzny - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Dobieszczyźnie (gmina Żerków)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieDzisiaj kolejna propozycja z "przepiśnika" wydanego przez "Gazetę Jarocińską". Tym razem panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dobieszczyzny podpowiadają, jak zrobić kaczkę z farszem zrobionym z kaszy i grzybów.
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.

reklama
Tymczasem publikujemy kolejną recepturę - tym razem na kaczkę z nadzieniem, które zaproponowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Dobieszczyźnie. Przepis wypróbowany w praktyce, warto więc z niego skorzystać. Panie tłumaczą wszystko krok po kroku. Z taką pomocą powinno się wszystko udać. Nawet jeśli nie jesteśmy super fachowcami w kuchni. 

Kaczka z kaszą gryczaną i grzybami - przepisem podzieliło się KGW Dobieszczyzna

 

Wykonanie:

  • Umytą i osuszoną kaczkę dokładnie natrzeć z zewnątrz i wewnątrz majerankiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić lodówki na noc.
  • Suszone grzyby zalać wodą niewiele ponad ich powierzchnię i odstawić na 2 godziny.
  • Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojoną w kostkę kaczą wątróbkę i smażyć, aż się zetnie.
  • Dodać pokrojone w dużą kostkę, namoczone, suszone grzyby i smażyć aż będą miękkie, a woda odparuje.
  • Dodać kaszę gryczaną i natkę pietruszki.
  • Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Kaczkę nadziać farszem. Otwór po szyi spiąć wykałaczkami lub zszyć. Przełożyć do formy do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i wlać bulion.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec pierwszą godzinę (do półtorej) pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze godzinę, co 15 minut przewracająć kaczkę i polewając ją wytworzonym sosem.
  • Kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama