reklama

Jesienne danie z dyni. Rozgrzewająca i pożywna zupa krem od Koła Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie

Opublikowano:
Autor:

Jesienne danie z dyni. Rozgrzewająca i pożywna zupa krem od Koła Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie (gmina Kotlin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieJesień to sezon na dynię. Co można zrobić z tego warzywa? Koło Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie podpowiada przepis rozgrzewającą i pożywną zupę krem. Propozycja ukazała się w "Przepiśniku" - wydawnictwie, które zostało wydrukowane nakładem "Gazety Jarocińskiej".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Tym razem mamy propozycję na rozgrzewające i pożywne danie z dyni, w sam raz na jesienną słotę.

Zupa krem z dyni - przepisem podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie

reklama

Składniki:

  • dynia - 1 sztuka
  • ziemniak - 1 duży    
  • cebula - 1 sztuka
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny - 1 litr   
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - szczypta
  • chili - szczypta
  • grzanki
  • prażone pestki z dyni
  • kwaśna śmietana (wedle uznania)
Wykonanie:

  • Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić na kawałki.
  • W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  • Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz dynię.
  • Zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej oraz chili.
  • Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby jeszcze doprawić przyprawami.
  • Podawać z grzankami i pestkami dyni, można dodać kleks śmietany.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo