„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Zupa krem z dyni - przepisem podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie
Składniki:
- dynia - 1 sztuka
- ziemniak - 1 duży
- cebula - 1 sztuka
- 2 ząbki czosnku
- bulion warzywny - 1 litr
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- imbir mielony - szczypta
- chili - szczypta
- grzanki
- prażone pestki z dyni
- kwaśna śmietana (wedle uznania)
- Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić na kawałki.
- W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz dynię.
- Zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej oraz chili.
- Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby jeszcze doprawić przyprawami.
- Podawać z grzankami i pestkami dyni, można dodać kleks śmietany.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.