„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Uszka - przepisem podzieliło się KGW Suchorzewko
Składniki
Ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szkl. gorącej wody
- sól, pieprz (do smaku)
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 15 dag suszonych grzybów leśnych
- cebula
- sól, pieprz (do smaku)
Ciasto
- Mąkę zalać wrzątkiem.
- Dodać sól, pieprz i wyrobić ciasto.
- Chwilę odczekać.
- Przetrzymywać w cieple - jest wtedy lepsze.
- Rozwałkować cienko i pokroić kwadraty.
- Na środku dać farsz.
- Skleić brzeg uszka w trójkąt, a następnie dwa brzegi skleić razem.
- Kapustę ugotować, odcedzić, zmielić.
- Grzyby namoczyć dzień wcześniej i w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić, zmielić.
- Usmażyć najpierw cebulę, potem dodać grzyby z kapustą.
- Chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.