reklama

Jak zrobić uszka na wieczerzę wigilijną? Zobacz przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Suchorzewku

Opublikowano:
Autor:

Jak zrobić uszka na wieczerzę wigilijną? Zobacz przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Suchorzewku - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Suchorzewku (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieKoło Gospodyń Wiejskich w Suchorzewku do "Przepiśnika" - wydawnictwa, które ukazało się nakładem "Gazety Jarocińskiej" - wybrało przepis na uszka. Może się przydać, tym bardziej że od świąt dzieli nas już niewiele ponad tydzień.
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Tym razem mamy propozycję potrawy typowej dla świąt Bożego Narodzenia. To jedno z dań, które znajduje się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Najczęściej podawane są z barszczem. 

Uszka - przepisem podzieliło się KGW Suchorzewko

reklama

Składniki

Ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szkl. gorącej wody
  • sól, pieprz (do smaku)
Farsz

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • cebula
  • sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie

Ciasto

  • Mąkę zalać wrzątkiem.
  • Dodać sól, pieprz i wyrobić ciasto.
  • Chwilę odczekać.
  • Przetrzymywać w cieple - jest wtedy lepsze.
  • Rozwałkować cienko i pokroić kwadraty.
  • Na środku dać farsz.
  • Skleić brzeg uszka w trójkąt, a następnie dwa brzegi skleić razem.
Farsz

  •  Kapustę ugotować, odcedzić, zmielić.
  • Grzyby namoczyć dzień wcześniej i w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić, zmielić.
  • Usmażyć najpierw cebulę, potem dodać grzyby z kapustą.
  • Chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama