reklama

Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowym radzi Koło Gospodyń Wiejskich z Goliny

Opublikowano:
Autor:

Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowym radzi Koło Gospodyń Wiejskich z Goliny - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Goliny (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieKolejna propozycja z "przepiśnika" wydanego przez "Gazetę Jarocińską". Tym razem panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Golinie mają pomysł na wykorzystanie polędwicy, a sos grzybowy idealnie pasuje na jesienny obiad.
reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.

reklama
Tymczasem publikujemy recepturę na danie mięsne, wypróbowane przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Goliny. Potrawa zapowiada się smakowicie, a przepis nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Warto go wypróbować, szczególnie na rodzinny obiad. 

Polędwiczki w sosie grzybowym - przepisem podzieliło się KGW Golina

Składniki:

  • polędwica wieprzowa
  • grzyby suszone
  • cebula biała
  • bulion
  • śmietana
  • czosnek suszony 
  • pieprz czarny 
  • sól 
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
Wykonanie:

reklama

  • Grzyby zalać wodą i odstawić do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień ugotować je w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawić.
  • Oczyszczoną polędwicę pokroić w pasy, rozbić je delikatnie dłonią i usmażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
  • Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę.
  • Podsmażone polędwiczki przełożyć do garnka i zalać je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodać przyrumienioną cebulkę, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusić do miękkości (około 20 - 25 minut).
  • Śmietanę zmieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, poddać hartowaniu gorącym bulionem i dodać do gotujących się polędwiczek.
  • Całość ponownie zagotować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
  • Polędwiczki podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama