"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Polędwiczki w sosie grzybowym - przepisem podzieliło się KGW Golina
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- grzyby suszone
- cebula biała
- bulion
- śmietana
- czosnek suszony
- pieprz czarny
- sól
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- Grzyby zalać wodą i odstawić do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień ugotować je w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawić.
- Oczyszczoną polędwicę pokroić w pasy, rozbić je delikatnie dłonią i usmażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Podsmażone polędwiczki przełożyć do garnka i zalać je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodać przyrumienioną cebulkę, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusić do miękkości (około 20 - 25 minut).
- Śmietanę zmieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, poddać hartowaniu gorącym bulionem i dodać do gotujących się polędwiczek.
- Całość ponownie zagotować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
- Polędwiczki podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.