„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Kapusta kiszona zapiekana z białą kiełbasą i chrzanem - przepisem podzieliło się KGW Raszewy
Składniki:
- kiełbasa biała - 1,5 kg
- kapusta kiszona - 2 kg
- cebula - 4 sztuki
- chrzan tarty 150 g
- przyprawa do kapusty i bigosu - 1 opakowanie
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe - do smaku
- olej do smażenia
- Kiszoną kapustę w zależności od kwaśności przepłukać wodą lub zalać wodą i gotować przez około pół godziny.
- Do gotowanej kapusty dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Białą kiełbasę parzoną ponakrawać nożem i podsmażyć na oleju wraz z cebulą pokrojoną w talarki.
- Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać przyprawą "do bigosu i kapusty", nałożyć podsmażoną kiełbasę wraz z cebulą.
- Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 C.
- Tak przygotowaną potrawę podawać na gorąco wraz z chrzanem i dodatkiem pieczywa.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.