reklama

Jak dobrze zrobić ozory w sosie chrzanowym, radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Twardowie

Opublikowano:
Autor:

Jak dobrze zrobić ozory w sosie chrzanowym, radzi Koło Gospodyń Wiejskich w Twardowie - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Twardowie (gmina Kotlin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieOzory dawniej częściej niż teraz pojawiały się w kuchni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Twardowie postanowiły przypomnieć o tej nieco zapomnianej potrawie przy okazji "Przepiśnika", wydanego przez "Gazetę Jarocińską".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Dzisiaj propozycja, które obecnie nieczęsto pojawia się w kuchni. Warto jednak sprawdzić, jak smakuje ozór zrobiony według receptury podanej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Twardowa. 

Ozory wołowe w sosie chrzanowym z sałatką chłopską - przepisem podzieliło się KGW Twardów

reklama


Składniki

  • 1 ozór wołowy o wadze 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • koper do dekoracji
Sos chrzanowy

  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Kluseczki

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
Sałatka chłopska

  • 1 cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • jabłko
  • majonez
Wykonanie:

reklama

  • Ozór wołowy umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
  • Na drugi dzień odlać wodę, wyciąć ślinianki i natrzeć mięso solą.
  • Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać obrane warzywa w całości, cebulę z nabitym goździkiem, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
  • Gotować około 1,5 godziny.
  • Wyciągnąć, włożyć na moment do zimnej wody i ściągnąć skórę.
  • Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojony w plastry ozór.
  • Trzymać w cieple. W tym czasie przygotować sos.
  • Do rondla włożyć masło.
  • Gdy się rozpuści, dosypać mąkę ciągle mieszając.
  • Gdy zasmażka przestanie pachnieć mąką, dodać chrzan i mieszać dalej.
  • Dolać ok. 150 ml wywaru z ozora, rozprowadzić dokładnie, żeby nie było grudek.
  • Śmietankę delikatnie zahartować bulionem z ozora i wlać do sosu.
  • Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.
  • Ozorki wyciągnąć z bullionu, ułożyć na talerzu i polać sosem.
  • Udekorować świeżym koprem. 
  • Składniki na kluseczki zmieszać ze sobą i wkładać łyżką do wrzącej wody, gotować do wypłynięcia.
  • Składniki na sałatkę pokroić w paseczki i doprawić majonezem.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

 

 

 

reklama
SONDA

Gdzie najczęściej robisz zakupy spożywcze?

Zagłosowało 203 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 25.11.2024 od godz 13:58
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama