„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Ozory wołowe w sosie chrzanowym z sałatką chłopską - przepisem podzieliło się KGW Twardów
Składniki
- 1 ozór wołowy o wadze 1,5 kg
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 goździk
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- koper do dekoracji
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 120 ml śmietany 18%
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 cebula
- kilka ogórków konserwowych
- jabłko
- majonez
- Ozór wołowy umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
- Na drugi dzień odlać wodę, wyciąć ślinianki i natrzeć mięso solą.
- Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać obrane warzywa w całości, cebulę z nabitym goździkiem, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
- Gotować około 1,5 godziny.
- Wyciągnąć, włożyć na moment do zimnej wody i ściągnąć skórę.
- Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojony w plastry ozór.
- Trzymać w cieple. W tym czasie przygotować sos.
- Do rondla włożyć masło.
- Gdy się rozpuści, dosypać mąkę ciągle mieszając.
- Gdy zasmażka przestanie pachnieć mąką, dodać chrzan i mieszać dalej.
- Dolać ok. 150 ml wywaru z ozora, rozprowadzić dokładnie, żeby nie było grudek.
- Śmietankę delikatnie zahartować bulionem z ozora i wlać do sosu.
- Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.
- Ozorki wyciągnąć z bullionu, ułożyć na talerzu i polać sosem.
- Udekorować świeżym koprem.
- Składniki na kluseczki zmieszać ze sobą i wkładać łyżką do wrzącej wody, gotować do wypłynięcia.
- Składniki na sałatkę pokroić w paseczki i doprawić majonezem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.