reklama

Ewa skusiła Adama jabłkiem, a Koło Gospodyń Wiejskich w Parzewie zachęca do szarlotki

Opublikowano:
Autor:

Ewa skusiła Adama jabłkiem, a Koło Gospodyń Wiejskich w Parzewie zachęca do szarlotki - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Parzewie (gmina Kotlin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieJesień to najlepszy czas na zrobienie szarlotki. Ten przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Parzewie. To kolejna propozycja z naszego "przepiśnika" - wydawnictwa "Gazety Jarocińskiej".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich w porządku alfabetycznym. Tym razem mamy propozycję na ciasto z jabłkami z Parzewa. Jesień, gdy mamy największy wybór wśród tych owoców, to dobry czas, aby wypróbować polecaną recepturę. 

 

Szarlotka Ewy - przepisem podzieliło się KGW Parzew

reklama

Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną.
  • Dodać żółtka i całe jajka, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę i wyrobić ciasto.
  • Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Lekko odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z bułką tartą i cukrami.
  • Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę.
  • Przełożyć na nie równomiernie przygotowane jabłka.
  • Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem.
  • Piec 45 minut w 200 C.
  • Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

 

reklama
SONDA

Gdzie kupujesz artykuły spożywcze?

Zagłosowało 26 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 19.03.2024 od godz 11:38
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama