„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Szarlotka Ewy - przepisem podzieliło się KGW Parzew
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną.
- Dodać żółtka i całe jajka, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę i wyrobić ciasto.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Lekko odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z bułką tartą i cukrami.
- Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę.
- Przełożyć na nie równomiernie przygotowane jabłka.
- Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem.
- Piec 45 minut w 200 C.
- Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.